Κρίνεται η τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών
Τρεις συνθέσεις ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφανθούν για την τύχη των αξιωματικών, μετά τις ισάριθμες συζητήσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες για το κατά πόσο οι εκζητούμενοι θα απολαύσουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή αν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποφανθεί σχετικά το Συμβούλιο Εφετών - και πάλι με διαφορετικές συνθέσεις- το οποίο όμως εξέδωσε αντίθετες μεταξύ τους αποφάσεις, αφού αποφάσισε ορισμένοι να εκδοθούν και άλλοι όχι.
Έτσι, τόσο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, όσο και οι δικηγόροι των Τούρκων εφεσίβαλαν τις αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να αναμένεται η κρίση του Αρείου Πάγου, του ανώτατου οργάνου. Ήδη επιστήμονες αλλά και άνθρωποι των τεχνών έχουν καταθέσει ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου ζητώντας να μην εκδοθούν οι οκτώ άνδρες.
Αντίστοιχο περιεχόμενο φέρουν και οι εισηγήσεις των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η μη έκδοση είναι μονόδρομος. "Ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας η οποία φέρεται να έγινε με ένα όπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός, πού είναι;" είπε χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής.
Παράλληλα, ο συνάδελφός του, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε υποστηρίξει στους δικαστικούς λειτουργούς: "Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν". Την ίδια πρόταση προς το δικαστήριο έθεσε και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, που επεσήμανε ότι "υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση".
Από την πλευρά τους, οι οκτώ αξιωματικοί έχουν υποστηρίξει ότι εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να βρίσκεται σε ισχύ η θανατική ποινή. Η πλειοψηφία των Τούρκων έχουν καταθέσει οι οικογένειές τους δέχονται κάποιας μορφής πίεση, αφού είτε απολύθηκαν από την εργασία τους στο δημόσιο ή έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Πηγή: news247.gr