Κατερίνα Μάρκου: Δραματική η μείωση του εορταστικού τζίρου την εξαετία της κρίσης

5/1/2017
Δελτίο τύπου
Δραματική η μείωση του εορταστικού τζίρου την εξαετία της κρίσης
Ερώτηση για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης στην κίνηση της εορταστικής αγοράς, με το τζίρο να κινείται φέτος σε επίπεδα κάτω των 4 δις, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015, των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2014 και των 16,4 δισ. ευρώ το 2009. Συνολική μείωση, δηλαδή, της τάξης του 75% σε έξι χρόνια.
Η εν λόγω μείωση, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν από τους πολίτες μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ήδη με την έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι βέβαιο ότι προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια στους καταναλωτές, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και οδηγώντας σε συντηρητικές επιλογές.
«Η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να συντηρεί την κρατικοδίαιτη πελατεία της, οδηγεί την αγορά όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, απομυζώντας πόρους απαραίτητους για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς πώς θα στηριχθεί η αγορά και θα ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη όταν κατά τη διάρκεια του 2017 το 60% του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών θα δίνεται σε φόρους και εισφορές (σύμφωνα με υπολογισμούς του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά) καθώς και αν θα προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και τη βελτίωση του αγοραστικού κλίματος, σύμφωνα και με τις προτάσεις που σας έχουν υποβάλει κατά καιρούς οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας για τη μείωση της φορολογίας και τη διευκόλυνση του εμπορίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών και β) τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: Δραματική η μείωση του εορταστικού τζίρου την εξαετία της κρίσης
Ενδεικτική της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι η είδηση ότι ο εορταστικός τζίρος της φετινής χρονιάς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015, των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2014και των 16,4 δισ. Ευρώ το 2009. Συνολική μείωση, δηλαδή, της τάξης του 75% σε έξι χρόνια.
Η εν λόγω μείωση, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους (τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος,  προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, τυχόν δόσεις στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ).
Πέραν, όμως, των υποχρεώσεων αυτών, η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ήδη με την έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι βέβαιο ότι προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια στους καταναλωτές, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και οδηγώντας σε συντηρητικές επιλογές.
Ο μειωμένος αυτός τζίρος επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των περισσότερων επιχειρήσεων λιανικής να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που φέρνει η νέα χρονιά, οδηγώντας σε νέο κύκλο «λουκέτων».
Γίνεται, πλέον, επώδυνα εμφανές ότι η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να συντηρεί την κρατικοδίαιτη πελατεία της, οδηγεί την αγορά όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, απομυζώντας πόρους απαραίτητους για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)      Με ποιόν τρόπο θα στηρίξετε την αγορά και θα ενισχύσετε την καταναλωτική δαπάνη όταν κατά τη διάρκεια του 2017 το 60% του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών θα δίνεται σε φόρους και εισφορές (σύμφωνα με υπολογισμούς του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά);
2)       Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και τη βελτίωση του αγοραστικού κλίματος, σύμφωνα και με τις προτάσεις που σας έχουν υποβάλει κατά καιρούς οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας για τη μείωση της φορολογίας και τη διευκόλυνση του εμπορίου;
Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!