Να έχεις ό,τι επιθυμείς ή να επιθυμείς ό,τι έχεις.... της Ιωάννας Μαλλιότα

Να έχεις ό,τι επιθυμείς ή να επιθυμείς ό,τι έχεις;

Από μικρή θυμάμαι, σε κάθε γιορτή ή γενέθλια, η ευχή που κυριαρχούσε, μαζί με το καθιερωμένο "χρόνια πολλά", ήταν το "να έχεις ό,τι επιθυμείς". Όμορφη ευχή, με μια γερή δόση αλήθειας για τον καθένα μας. Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να έχει ό,τι επιθυμεί;

Πάντα θεωρούσα τυχερούς αυτούς που είχαν όσα ήθελαν, που στη ζωή τους δεν στερήθηκαν τίποτα. Μάθαμε από μικρά να κυνηγάμε τα υλικά αγαθά. Να αγωνιούμε για την κατάκτηση όλο και περισσότερων από αυτά. Μεγάλα σπίτια,  ακριβά κοσμήματα και αυτοκίνητα για να προβάλλεται η απέραντη ευτυχία μας. Μα τελικά, πόσο περιορισμένη ήταν;

Κάθε φορά που ζητούσα κάτι από τους γονείς μου και δεν μου το έπαιρναν, θυμάμαι τον εαυτό μου να θυμώνει μαζί τους γιατί νόμιζε πως δεν ήταν καλοί γονείς. Αλλά εν τέλει, ήταν καλοί, γι' αυτό ακριβώς τον λόγο. Γιατί με το να μην εισπράττω κάθε μέρα καινούργια αγαθά, έμαθα να εκτιμάω αυτά που έχω. Έμαθα να τα αξιοποιώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είμαι ικανοποιημένη με αυτά.

Με τον καιρό, καθώς μεγάλωνα, συνειδητοποίησα πως δεν είναι τα υλικά αγαθά αυτά που θα φέρουν την ευτυχία στη ζωή μου. Είναι οι απλές καθημερινές στιγμές που ζω. Τα χαρούμενα πρόσωπα την ώρα που τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα εκτινάσσονται στον ουρανό, ο ήλιος που ξετρυπώνει ανάμεσα στα μουντά σύννεφα, η άφιξη ενός αγαπημένου προσώπου, η αγάπη στα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου όταν τον χαϊδεύεις ή ακόμα και ένας ζεστός καφές μπροστά από το τζάκι.

Βλέπεις, ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πολλά  για να γίνει ευτυχισμένος. Φτάνει να συνειδητοποιήσει ότι η ευτυχία βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τα μάτια του, περιμένοντας να την αρπάξει.

Ακόμα και εσύ που τώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο και ίσως έχεις κάποιες ενστάσεις, σκέψου πόσα πράγματα έχεις και τα θεωρείς δεδομένα. Μια σκεπή πάνω από το κεφάλι σου για να κοιμάσαι, ένα χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά, ένα πιάτο φαΐ,  μια οικογένεια που σε αγαπάει. Έχεις τη δυνατότητα να πας σινεμά για μια χαλαρή ταινία με πολέμους, σφαγές και προσφυγιά, μα ξέρεις πόσοι άνθρωποι εκεί έξω είναι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτών των καταστάσεων; Μην απορείς. Πολλοί δεν έχουν καν τα βασικά προς το ζην.

Συνεπώς, να εκτιμάς αυτά που έχεις και θα δεις πως μόνο τότε θα καταφέρεις να ευτυχήσεις πραγματικά. Τα υλικά αγαθά μπορεί να ικανοποιήσουν για λίγο την ψυχή σου, αλλά σίγουρα δεν θα την γεμίσουν.


Γι' αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να ευχηθείς σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, ευχήσου του να επιθυμεί αυτά που έχει και τότε ή ευχή σου θα έχει κάποιο νόημα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!