Πρόγραμμα Σίτισης “Σχολικά Γεύματα” στα σχολεία των δήμων της Θεσσαλονίκης, εκτός του δήμου Ωραιοκάστρου


Σχολικά γεύματα θα μοιράζονται καθημερινά στους μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων του δήμου μας και άλλων έξι δήμων στο στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά και Βόλβης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου:
Το πρόγραμμα σίτισης θα υλοποιηθεί σταδιακά για όλους τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Χαλκηδόνος του Ν. Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχει ο δήμος Ωραιοκάστρου.
Ως περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περίοδος έως τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016-17 (14 Ιουνίου 2017), ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε το πρόγραμμα να συνεχισθεί και την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Φ.12/657/70691/Δ1/ 26-04-2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 1324B’ /11-05-2016)), ως ακολούθως:
α) Οι μαθητές που δεν φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, παραλαμβάνουν το γεύμα τους σε ατομική συσκευασία με τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος (13.15) και αποχωρούν από το σχολείο.
β) Οι μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, μεταβαίνουν στην αίθουσα σίτισης από 13.15 έως και 13.20, όπου τους διανέμονται τα γεύματα του προγράμματος και ακολουθεί η σίτιση, όπως προβλέπεται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Όσον αφορά τα ολιγοθέσια σχολεία και ειδικότερα τα 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια και λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, θα πρέπει να δίνεται στο σχολείο, με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, η δυνατότητα επιλογής του χρόνου εφαρμογής του Προγράμματος Σίτισης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους μαθητές.
Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου. Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει, αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών (επισυνάπτεται υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης). Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών. Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Στην εγκύκλιο επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής ανά ημέρα.
Για την χορήγηση του γεύματος στα παιδιά θα πρέπει οι γονείς ή οι κηδεμόνες να συμπληρώσουν την σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί ώστε να καταναλώνονται στο χρόνο σίτισης στο σχολείο (12:50μμ-13:15μμ). Τα γεύματα μοιράζονται στην αίθουσα ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Κατανάλωση μετά από αυτόν το χρόνο μπορεί να ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των γευμάτων. Εφ' όσον οι γονείς επιθυμούν να παραλάβουν τα γεύματα με ασφάλεια στο σπίτι, πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω: Τα γεύματα να διατηρηθούν υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα (μέχρι τις 14:50). Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα.   Τέλος, σημαντική είναι η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής κατά το σερβίρισμα και την κατανάλωση των σχολικών γευμάτων, με πρώτο το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Οι υπεύθυνοι παραλαβής πρέπει να ελέγχουν την ορθή τήρηση των θερμοκρασιών κατά την παραλαβή (ζεστά γεύματα θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63 βαθμούς Κελσίου και κρύα σε θερμοκρασία μικρότερη από 4 βαθμούς Κελσίου). 

Πρόβλημα θα μπορούσε να παρουσιασθεί στα σχολεία εκείνα που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα άμεσα.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ


Η υπεύθυνη δήλωση 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!