Γκουτέρες: Δεν θέλουμε λύση - «μπάλωμα»

Υπομονή συνέστησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του από τη διάσκεψη της Γενεύης, σημειώνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να υπάρξει μια συμπαγής λύση στο Κυπριακό. «Δεν μπορούμε να αναμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων, δεν θέλουμε μια άμεση λύση που να "μπαλώνει" την κατάσταση, θέλουμε μια συμπαγή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί». 

«Δεν θέλουμε κανένα "μπάλωμα" θα εργαστούμε σκληρά εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, που δεν μπορεί να οριστεί ακόμα, να φτάσουμε σε λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο κοινότητες» επέμεινε.

Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι η διάσκεψη δεν θα ολοκληρωθεί απόψε και ότι ενδεχομένως θα υπάρξει παρουσία και των πρωθυπουργών των εγγυητριών χωρών. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες όσο χρειάζεται και προφανώς η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων ίσως να δικαιολογηθεί όταν εξελιχθεί η δουλειά μας, ώστε κάτι τέτοιο να δικαιολογείται», ανέφερε.

Αφού εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, -λέγοντας μάλιστα ότι τους αξίζουν τα όσκαρ α' ανδρικού ρόλου- τόνισε πως «είμαστε εδώ για να δράσουμε σοβαρά προς την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι ένα συμβολο ελπίδας σε έναν κόσμο με πολλές διαμάχες». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτό το σύμβολο στην έναρξη του 2017. 

Ακόμη, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ηγετικός ρόλος και το θάρρος των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι εδώ και θα παίξει καθοριστικό ρόλο.  

Ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όχι μόνο οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Όπως επισήμανε, έχουν γίνει πολύ σημαντικές πρόοδοι, παράλληλα ταυτοποιήθηκε και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι απαιτείται να εξευρεθούν τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των διακανονισμων έτσι ώστε να υπαρχουν οι εγγυήσεις που θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες τόσο της τουρκοκυπριακής οσο και της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Πρόσθεσε ότι ρόλος του ΟΗΕ είναι υποστηρίξει τα μέρη ώστε να μπορέσουν να συνομολογήσουν μια συμφωνία. Η ατζέντα του ΟΗΕ είναι μία και μόνη, η συμφιλίωση των μερών, συνέχισε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει λευκός καπνός στη διάσκεψη της Γενεύης ο κ. Γκουτέρες απάντησε: «Είμαστε στην αφετηρία, είναι η πρώτη φορά που τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Μόλις αρχίσαμε». Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάτι καινοτόμο κάτι ρηξικέλευθο και εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο το αξίζει ο κυπριακός λαός. 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!