Επιβεβαίωση «Εφ.Συν.» για αποσύνδεση ληξιπρόθεσμων από β' αξιολόγηση

Σε πλήρη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών» της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο γινόταν λόγος για το πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που αποσυνδέθηκε από το πακέτο προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ., «δημοσιεύματα τα οποία εξακολουθούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να συνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων  οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) με την β’ αξιολόγηση, απέχουν από την πραγματικότητα».

Στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι «μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος Φεβρουαρίου 2017».

«Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο 2017 η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. Σημειωτέον ότι, εάν ​υπήρχε κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, οι θεσμοί θα ενημέρωναν την κυβέρνηση και όχι επιλεγμένους δημοσιογράφους», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σημειωνόταν ότι «θέμα ημερών είναι ο νέος έλεγχος από τους δανειστές των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά το ελληνικό κράτος στην αγορά. Με αυτό το «φέσι» να υποχωρεί τέλος Νοεμβρίου του 2016 στα 5,6 δισ. ευρώ, οι θεσμοί ενημέρωσαν το υπουργείο Οικονομικών ότι ειδικό τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει το επόμενο διάστημα στη χώρα μας προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο της Αθήνας στο μείζον αυτό θέμα, για το οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυνδεθεί από το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης».

Η ομάδα των ξένων ελεγκτών έρχεται με την εντολή να περάσει από ψιλή κρησάρα τα στοιχεία με τις πληρωμές ληξιπροθέσμων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, από τα οποία θα κριθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης που θα συζητηθεί στο EuroWorkingGroup το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα χρήματα που διεκδικεί φέτος η Ελλάδα για ληξιπρόθεσμα είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει δύο δόσεις μέσα στο 2016 για τον σκοπό αυτό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μία τον Ιούνιο ύψους 1,8 δισ. και μία δεύτερη 1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το «στραβοπάτημα» της ελληνικής πλευράς με τα αφανή χρέη των 3 δισ. ευρώ που εντόπισαν οι πιστωτές στον προηγούμενο έλεγχο του προγράμματος, οι θεσμοί μάλλον θα γίνουν κουραστικοί μέχρι να φτάσουν να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη νέα δόση και να πιστοποιήσουν ότι όλα είναι «OK» με τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας. Η οποία προβλέπει ότι δεν εκταμιεύεται νέα δόση, αν δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλογεί στην προηγούμενη δόση.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!