«Χωρίς ΔΝΤ, αλλά με νέα επώδυνα μέτρα» UPD

Στην τακτική «μαστίγιο και καρότο» επιστρέφει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος για πρώτη φορά σε συνέντευξή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «τρέξει» το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα σημάνει νέα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας εφ'όλης της ύλης στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι, θεωρητικά, μπορεί να συνεχιστεί το τρίτο πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο και να αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο ο ESM (τον οποίο ελέγχει άλλωστε η Γερμανία).

«Τότε τα συμφωνημένα θα έπρεπε να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά» προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης.

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς για το αν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε ότι «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

«Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Όπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό ρεπορτάζ της το ενδεχόμενο υπογραφής νέας «ευρωπαϊκής» συμφωνίας θα φέρει νέα μέτρα τα οποία δεν θα φθάνουν στα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, αλλά σίγουρα θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στο ρεπορτάζ της «ΕΦ.ΣΥΝ.» τονίζεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης με την Ελλάδα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle.

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ σβήνοντας τις όποιες σκιές για τέταρτο μνημόνιο.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη SZ όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. 

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται σε μια περίοδο όπου αναμένονται οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλιώς εάν πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Στη συνέχεια ο κ. Ράις συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του.

Ακόμη το δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση κινείται με χαμηλές προσδοκίες, αλλά με βασικό στόχο να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις ώστε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, συμφώνησαν να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, Κομισιόν και υπόλοιπων εμπλεκόμενων θεσμών προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία για την αξιολόγηση και εξέφρασαν τη βούλησή τους αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, όταν ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου απάντησε ότι όταν υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη. Νωρίτερα, σημείωσε ότι επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ζητημάτων, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν εντός της περιόδου του προγράμματος, η δημοσιονομική πορεία μετά τη λήξη του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Ωστόσο, ανέφερε πως η σειρά επίλυσής τους είναι «ένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις» και πως εφόσον τεθούν επί τάπητος θα καταστεί «δυνατή η επιτάχυνση της διαδικασίας».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!