Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 22.02.2017
Η συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άνγκελα Μέρκελ, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το βρετανικό χρηματιστήριο, αλλά και ο τραπεζικός τομέας της Ε.Ε. από ένα σκληρό Brexit, καθώς και η επιβολή νέων κανονισμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο για την απέλαση ακόμη περισσότερων μεταναστών, είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό διεθνή Τύπο.
Στη Βρετανία, οι Times έχουν τίτλο «Η Βρετανία θα παραμείνει ανοιχτή για τους μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχεται ο (αρμόδιος για το Brexit υπουργός) Ντέιβις».
Στο σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα γραφεί ότι ο Ντέιβις, από την Εσθονία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι δεν θα είναι έτοιμοι να καλύψουν τις θέσεις εργασίας των μεταναστών της Ευρώπης πριν περάσουν πολλά χρόνια. Ο Ντέιβις δήλωσε μάλιστα ότι χώρα θα κρατήσει ανοικτές τις πόρτες για λίγο ή μέτρια εκπαιδευμένους μετανάστες στους τομείς της υγείας της γεωργίας και της κοινωνικής περίθαλψης.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, οι επισημάνσεις του αρμόδιου υπουργού δεν περιλήφθηκαν σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση της πρωθυπουργού Μέι.
Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο «Η σταθερότητα του Σίτι (χρηματιστήριο του Λονδίνου) σε κίνδυνο από ένα χαοτικό Brexit». Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στις χώρες της Ε.Ε. λόγω του Brexit μπορεί να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα, όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Το Παρίσι δεν θέλει την επιστροφή των Γάλλων τζιχαντιστών που συνελήφθησαν στο Ιράκ και τη Συρία».
Στο κυρίως άρθρο η εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τους τζιχαντιστές αυτούς που θεωρεί εχθρούς της, ενώ σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται στο πρόγραμμα του δεξιού πολιτικού Φρανσουά Φιγιόν για τη δημόσια υγεία.
Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο «Τρεις ημέρες πριν (τον σοδομισμό) του Τεό, ο αστυνομικός με στραγγάλιζε, νόμιζα ότι θα πεθάνω».
Ο τίτλος αποτελεί απόσπασμα της συγκλονιστικής μαρτυρίας του 34χρονου μαύρου Τζαμέλ Ντιμπ στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο οποίος επίσης τρεις ημέρες πριν από το περιστατικό με τον Τεό δέχθηκε βίαια επίθεση από τους αστυνομικούς στο παρισινό προάστιο του Ολνέ-Σου-Μπουά, πολύ κοντά στο τόπο που εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον του Τεό.
Στη Γερμανία η εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση».
Για τον λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της Ε.Ε., μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει το ελληνικό ζήτημα.
Όπως προσθέτει η εφημερίδα, η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.».
Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι, εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση», καταλήγει.
«Τήρηση του προγράμματος ή νέος πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος σχολίου στη Süddeutsche Zeitung αναφορικά με τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Όπως υποστηρίζει, εδώ και καιρό οι πολίτες διερωτώνται αν κάποιος άλλος πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να υποσχεθεί έναν λιγότερο επώδυνο τρόπο για έξοδο από την κρίση.
«Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις του στην καγκελάριο Μέρκελ. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά.
»Αυτό βέβαια υποδηλώνει περισσότερο την απογοήτευση του κόσμου από τον Τσίπρα παρά την επιδοκιμασία προς τον Μητσοτάκη καθώς ο τελευταίος προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο στο παρελθόν την οδήγησε στην κρίση».
Στην Ισπανία η El Pais γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Ο Τραμπ εγκρίνει τις μαζικές απελάσεις των (μεταναστών) χωρίς έγγραφα».
Στο σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα προσλάβει 15.000 νέους συνοριοφύλακες, καθώς και ότι βάσει τω οδηγιών που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επίκεινται μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν το σχέδιο εφαρμογής των διαταγμάτων του Τραμπ, οι υποψήφιοι προς απέλαση μετανάστες θα είναι δεκάδες χιλιάδες.
Τέλος, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Περισσότεροι μετανάστες αντιμέτωποι με την απέλαση βάσει των νέων κανόνων», με το κεντρικό άρθρο να τονίζει ότι ο Τραμπ διευρύνει την επιβολή μιας πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει απελάσεις μεταναστών, οι οποίοι έχουν διαπράξει μικρο-αδικήματα.
Πηγή: www.efsyn.gr