“Ευκαιρία να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους” του Αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Σάκη Λαζαρίδη. Απάντηση στον κ Λίλτση
Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν δημόσια τις τελευταίες μέρες από τον επικεφαλή της δημοτικής παράταξης Ανατροπή κ. Λίλτση Γιώργο σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής πολιτικής και άμεσης προβολής του, όπου αναφέρθηκε στην έλλειψη οράματος της σημερινής διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά,στην ατολμία διεκδίκησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στην κακή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και στην έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων, καλό είναι να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις.
Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους κάνοντας μια μικρή αναδρομή για να δούμε τι πραγματικά ισχύει από τα παραπάνω;
Ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ένας από τους λίγους Δήμους που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση το Δεκέμβριο του 2014 στη διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ, που αφορούσε την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων με έμφαση στη μείωση και διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, σε συνδυασμό με την υποβολή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων από τους Δήμους για τη διαμόρφωση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων διαφυλάσσοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο μόνος Δήμος που έθεσε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων τον Ιανουάριο του 2015 σε δίμηνη δημόσια διαβούλευση με κατάθεση προτάσεων από φορείς, συλλόγους, πολίτες και δημοτικές παρατάξεις. Ο μόνος Δήμος που το Τοπικό Σχέδιο ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τον Ιούνιο του 2015 σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και τις παρατηρήσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολούθως τον Οκτώβριο του 2015 το Τοπικό Σχέδιο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, κατατέθηκε και εγκρίθηκε στο νέο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα προχωράει για χρηματοδότηση και υλοποίηση.
Ο Δήμος μας είναι ο μόνος που έχει εγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων με ανταποδοτικότητα στις σχολικές μονάδες και αποτελεί πρότυπο Δήμο σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης).
Ο κ.Λίλτσης σε όλη αυτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και ολοκλήρωσης του ΤΟΣΔΑ, ούτε πρόταση κατέθεσε, ούτε παρατηρήσεις έκανε όπως άλλες δημοτικές παρατάξεις, φορείς, σύλλογοι και πολίτες. Οπότε είναι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όσον αφορά την κακή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά σήμερα, καλό είναι να θυμηθεί ο κ.Λίλτσης, ότι όταν ήταν Αντιδήμαρχος στην προηγούμενη διοίκηση αδυνατούσε να βρει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου υπολειτουργούσε. Σήμερα υπάρχει Μνημόνιο συνεργασίας με 8 Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας και συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις, καταρτίστηκε νέο Μνημόνιο Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας με 6 σενάρια εμπλοκής για αντίστοιχα φαινόμενα (καύσωνας, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, παγετός-χιονόπτωση, ισχυροί άνεμοι - εκριζώσεις), γίνεται Σ.Τ.Ο.(Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) για κάθε φαινόμενο παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντικών ομάδων,εφαρμόζεται στην ουσία αντιπυρική περίοδος με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αντιπλημμυρική θωράκιση, όπου καθαρίζονται κάθε χρόνο όλα τα επικίνδυνα ρέματα, γίνονται εκπαιδευτικές ασκήσεις για κάθε πιθανό σενάριο,όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και τέλος η Πολιτική Προστασία και ο Εθελοντισμός διδάσκονται στα σχολεία μας.
Για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά καλό είναι να θυμηθούμε από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου τι έλεγε ο κ.Λίλτσης όταν συζητήθηκε τελευταία φορά το θέμα, όπου συναινούσε στη γρηγορότερη συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις συναντήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με το Διευθυντή του ΤΕΘΑ κ. Σταθιά δεν προέβαλε καμία αντίδραση ή νέα πρόταση.Ξαφνικά όμως σήμερα θέλει να εμφανίζεται ως εμπνευστής κινήματος διεκδίκησης των στρατοπέδων...Το Θέμα της απόδοσης και αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου μπορεί να είναι πάντα επίκαιρο για την τοπική κοινωνία,αλλά σίγουρα δεν είναι τόπος για εφήμερη προβολή και πυροτεχνήματα. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προετοίμασαν και καταθέσαν όλες τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες, έτσι ώστε πολύ σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
Για το αν έχει όραμα η σημερινή Διοίκηση, νομίζω ότι οι καλύτεροι κριτές είναι οι πολίτες που βλέπουν καθημερινά το Δήμο Παύλου Μελά να αλλάζει προς το καλύτερο προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας, δίνοντας περισσότερο χώρο και χρόνο με διαφάνεια στους νέους ανθρώπους και στους ενεργούς πολίτες!!!