Πιέσεις προς το ΔΝΤ για να πει το «ναι»
Το «θρίλερ» με τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πιέζουν προς την κατεύθυνση της παραμονής και ενώ τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον, παραμένουν αντιφατικά. Στη «γραμμή» Σόιμπλε συντάσσεται και ο συνάδελφός του και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ξεκαθάρισε πως χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ολλανδία θα είναι εκτός.
Κορυφώνονται οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα την ίδια ώρα που το κλείσιμο της β' αξιολόγησης παραμένει «παγωμένο».
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ανέφερε πως η Ολλανδία «δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει».
Στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών προς το Ταμείο, ο πρόεδρος του Eurogroup συντάχθηκε πλήρως με τον Γερμανό συνάδελφό του Β. Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας πως «το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο».
Να σημειώσουμε πως την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σχολίασε με δηκτικό τρόπο την έκθεση του ΔΝΤ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που περιγράφει το ΔΝΤ, ενώ συμπληρώνει ότι η έκθεση είναι ξεπερασμένη.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τονίσε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί εξαιτίας της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Δήλωσε, παράλληλα, έκπληκτος από την «σκληρότητα» των σχολίων του ΔΝΤ.
Τόνισε, πάντως, ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Σημείωσε πάντως πώς δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικές επαφές στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του EuroWorking Group της Πέμπτης που θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κοινή είναι η αίσθηση για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. δηλώνει σχετικά στους FT: «Ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της Ε.Ε. φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, εξηγεί το δημοσίευμα.
Και επισημαίνει ότι πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, τις πρώτες σε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος.
Για τον λόγο αυτό, συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις μακρόθεν και εκ του σύνεγγυς επαφές τους προκειμένου όλες οι πλευρές να αποσαφηνίσουν τις απαιτήσεις τους και τις προθέσεις τους.
Στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο Twitter, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και υπήρξε «σύγκλιση απόψεων για την αξιολόγηση και για το μέλλον της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, o Ευρωπαίος επίτροπος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως οι δύο άντρες συζήτησαν «την πορεία εργασιών σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα».
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, οι αναλύσεις για την Ελλάδα επιχειρούν να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), υποστήριξε πως η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ.
«Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Τραμπ πάρει σαφώς μία θέση» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκρος.
Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το hedge fund που διαχειριζόταν ο Γουίλμπουρ Ρος (σ.σ. ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στη διοίκηση Τραμπ) έχει αγοράσει μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες (Eurobank) δείχνει ότι, ενδεχομένως, η διοίκηση Τραμπ «έχει συμφέρον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή».
«Αυτό θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα τάση στο ΔΝΤ να συνεχίσει να πιέζει τους εταίρους της Ελλάδας -και κυρίως τον ESM και τη Γερμανία- να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, προκειμένου να φαίνεται πως το ΔΝΤ είναι το καλό», υπογραμμίζει ο κ. Γκρος.
Σημειώνεται, πάντως, ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, με τη συμφωνία δεοντολογίας που υπέγραψε ο κ. Ρος, προκειμένου να αναλάβει υπουργός Εμπορίου, δεσμεύτηκε να πουλήσει τη συμμετοχή του στο ομώνυμο επενδυτικό ταμείο WL Ross private equity funds, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει τις επενδύσεις στην Eurobank.
Πηγή: www.efsyn.gr