Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου - Παρατείνεται η αγωνία
Στάσιμες παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο παρατείνοντας την αγωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν το Σάββατο στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της συνάντησης, τα ζητήματα αυτά αφορούν:
- Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.
- Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).
- Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.
Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.
Την Κυριακή (κατά πάσα πιθανότητα στις 15.00) θα υπάρξει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε «νεκρό χρόνο» στις συναντήσεις που ξεκίνησαν από το Σάββατο και πάλι μεταξύ των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των Θεσμών, θα κριθεί εάν τελικά έχει σημειωθεί πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών.Οι διαφορές που καταγράφτηκαν μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ήταν μεγάλες αλλά ήταν σε πολλά και διαφορετικά θέματα.
Στις συναντήσεις αυτές μετά την απρόοπτη τροπή που πήρε η πρώτη το βράδυ της Τρίτης και την αποχώρηση του κλιμακίου των ελλήνων υπουργών από τις διαπραγματεύσεις, κεντρικό θέμα παραμένει η γεφύρωση του χάσματος στις εκτιμήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και την «τρύπα» που βλέπει το Ταμείο.
Ουσιαστικά η ουσία είναι μία, το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν, για το 2019 ή και νωρίτερα αν χρειαστεί.
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, μόνον μικρές υποχωρήσεις μπορεί να κάνει.
Αφετηρία παραμένουν τα μέτρα 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ που ζητά το Ταμείο, αν και πληροφορίες λένε πως μπορεί να δεχθεί να «πέσει» και στα 3%-3,2 δισ. τελικά.
Από την τροπή των επαφών Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των Θεσμών και της προσπάθειας αναζήτησης της φόρμουλας συμβιβασμού θα κριθεί αν θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα ή θα παραμείνουν για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Στην δεύτερη περίπτωση θα έχει φανεί φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι κοντά, με ότι καλό συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία.
Στην πρώτη τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές του 2015.
Απαισιόδοξος ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για το διεθνές συνέδριο στους Δελφούς και δήλωσε ότι «δεν γίνεται να επιταχύνουμε λίγο; Λίγο έστω… Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή».
Το μήνυμα Βίζερ αφήνει αιχμές προς όλες τις πλευρές.
Πηγή: www.tovima.gr