Αμφίβολοι οι στόχοι λόγω καθυστέρησης στην αξιολόγηση
Τοποθετούμενος στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας μίλησε για θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 αλλά ξεκαθάρισε ότι για να επαληθευτούν αυτές απαιτείται να κλείσει άμεσα η 2η αξιολόγηση. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν χρόνο».
Απεκάλυψε, ταυτόχρονα, ότι αυτή η καθυστέρηση «δημιουργεί αβεβαιότητα» που έχει αρχίσει ήδη εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση θέτει πλέον εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους που είναι αναπτυξιακοί, δημοσιονομικοί και χρηματοπιστωτικοί.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε ταυτόχρονα «μονόδρομο» την συνέχιση της μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει ήδη αποδώσει. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελληνική οικονομία «έχει τις δυνατότητες να περάσει σε άλλη φάση».
Τις εργασίες του συνεδρίου «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη» άνοιξε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε συναίνεση για την προώθηση αλλά κυρίως την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Η αποστολή της Δημόσιας Διοίκησης αποκτά καθοριστική σημασία σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, όταν η λειτουργία της καλείται να διασφαλίσει την συνέχεια του Κράτους αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της -απολύτως κατανοητής για ένα Δημοκρατικό Κράτος- πολιτικής ασυνέχειας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η στελέχωση του Κράτους πρέπει να είναι αξιοκρατική, με όλα τα χαρακτηριστικά της «αριστείας». «Η αξιοκρατία, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, είναι η «ραχοκοκαλιά» και της αποτελεσματικής ιεραρχικής κλίμακας, η οποία είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την φύση της και την αποστολή της» είπε. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη σημασία της προσωπικής συνέντευξης για την αξιολόγηση των υπαλλήλων επισημαίνοντας ότι αυτή η τόση σημαντική πρακτική «δαιμονοποιήθηκε» στο παρελθόν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο και ξεκαθάρισε ότι το 4ο Μνημόνιο «δεν χρειάζεται, δεν προσφέρεται και δεν αντέχεται». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη. «Άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι και η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Και πάλι θα διαψευστούν όμως» διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Κριτική στο ΔΝΤ για τη στάση του άσκησε από το βήμα του Συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπδημητρίου λέγοντας ότι το Ταμείο «ζητά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει» ως αυτά τα μέτρα. Πέραν της κριτικής στο ΔΝΤ ο κ. Παπαδημητρίου αναγνώρισε και το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στον αναπτυξιακό τομέα.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα κριθεί από την ικανότητά κινητοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων και υπογράμμισε ότι σήμερα βλέπουμε πως οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό 20ετίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό για την προοπτική της οικονομίας. «Πρέπει να προχωρήσουμε στην ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στο να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία του 3ου Μνημονίου παρότι έχουμε ξεπεράσει το ήμισυ της διάρκειάς του. «Η ιστορία μας βοηθά να μάθουμε και να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να καλλιεργήσουμε μια συνείδηση, η οποία θα παίρνει υπόψη της, όλα τα διδάγματα και τα μαθήματα από αυτή την εμπειρία. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Λιαργκόβας.
Πηγή: news247.gr