Σκληρή στάση των δανειστών με το καλημέρα...
Σκληροί και ανυποχώρητοι εμφανίστηκαν οι δανειστές απαιτώντας κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και δραστική μείωση του αφορολογήτου.
Με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης οι δανειστές ζήτησαν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την τριετία 2018-2020 αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση που ήλπιζε σε μικρότερο «λογαριασμό» εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμενε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Η συνάντηση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά θέματα διήρκεσε μόλις μισή ώρα, με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς να αποχωρούν σκυθρωποί και χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Μάλιστα, προχώρησαν σε μια ιδιότυπη «σιγή ασυρμάτου», όπου οι πληροφορίες διακινούνταν με το σταγονόμετρο, ενδεικτικό της κατάρρευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για ελάφρυνση των επώδυνων μέτρων.
Επιχειρώντας να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, Ελληνες αξιωματούχοι έκαναν λόγο για συνάντηση διαδικαστικού περιεχομένου ώστε να καταρτιστεί η ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν σαφείς για μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης ίση με το 1% του ΑΕΠ και μείωσης του αφορολογήτου στα 5.526-5.550 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 19%.
Αναφορικά με τις συντάξεις οι θεσμοί απαιτούν ουσιαστικά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, όταν το 1% του ΑΕΠ κυμαίνεται περίπου στο ίδιο ποσό.
Αυτό που κρίνεται και δέχονται να συζητήσουν οι θεσμοί είναι το χρονικό σημείο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς με κυρίαρχο σενάριο να εκκινήσει αυτή το 2020. Πάντως ιδιαίτερα ισχυρό προβάλλει το ενδεχόμενο τελικά οι δανειστές να απαιτήσουν να «εξαϋλωθεί» η προσωπική διαφορά από 1/1/2019. Σε κάθε περίπτωση, για το αφορολόγητο ζητούν άμεση εφαρμογή από τις αρχές του 2019, με την κυβέρνηση να προτιμά το πολιτικό κόστος μείωσης του αφορολογήτου από νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για την υπέρβαση στόχων ή την υποαπόδοση μέτρων.
«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε», ανέφερε κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Ουσιαστικά οι Ελληνες διαπραγματευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έγκαιρη καταγραφή των δημοσιονομικών δεδομένων και έβαλαν στο κάδρο της συζήτησης τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης. Αναλυτικότερα αυτό που σχεδιάζεται είναι προς το τέλος του 2017 να γίνει μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος ώστε να οριστικοποιηθούν πρόωρα τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Τέλος, τέθηκαν επί τάπητος τα οργανωτικά θέματα του υπερταμείου, το οποίο θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει στο τέλος του 2016, και πιθανότητα ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου που θα διαχειριστεί με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται ότι αποτέλεσε το βασικό ζήτημα της χθεσινής πρώτης ημέρας που ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Πηγή: www.efsyn.gr