Οι θεσμοί αναχωρούν. Χωρίς συμφωνία σε εργασιακό, ασφαλιστικό, φορολογικό.Τι ζητούν
Οι θεσμοί αναχωρούν ωστόσο παρσμένουν τα ανοικτά όλα τα κρίσιμα θέματα. Σε ανακοίνωση τους οι Θεσμοί αναφέρουν τους τομείς που έχει υπάρξει σημαντική στόχος και υπογραμμίζουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα. Οι διαπραγμάτρευση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα,'εληξε με τα ακυτά θέματα να υπάρχουν.
Στην ανακοίνωση κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο», ωστόσο μιλούν για νέες συναντήσεις εν όψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ενώ διαχωρίζουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Η ανακοίνωση των Θεσμών
Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Έχουν προγραμματιστεί νέες επαφές για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20 Μαρτίου.
Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα μια staff level agreement.
Τηλεδιασκέψεις για να προλάβουν ότι μπορούν μέχρι το Eurogroup
Οι επαφές για τα ανοικτά μέτωπα θα γίνουν σε προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις με σκοπό να υπάρξει ενδεχομένως πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, κυβερνητική πηγή μίλησε για σημαντική πρόοδο σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:
Α) στο μέγεθος του πακέτου,
Β) στη μορφή των αντίμετρων
Γ) στα εργασιακά
Η θέση των δανειστών παραμένει για συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020), ενώ απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακό αντίμετρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση. Επιμένουν στη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».
Τα πέντε ανοικτά μέτωπα
Τα βασικά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά και θα καθορίσουν εν πολλοίς την έκβαση της διαπραγμάτευσης από τούδε και στο εξής:
1. ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στο πακέτο των αντίμετρων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για τους μικροιδιοκτήτες προκειμένου να εμφανιστεί και στην κοινή γνώμη ότι υλοποιεί σε ένα μεγάλο βαθμό μια από τις βασικές της προεκλογικές εξαγγελίες. Οι θεσμοί δεν θέλουν να αλλάξει ένας από τους πιο αποδοτικούς φόρους της ελληνικής νομοθεσίας και η αντιπαράθεση συνεχίζεται
2. Αφορολόγητο: Συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπάρχει. Οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν σε αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 5.900 ευρώ ή στη μείωση της έκπτωσης από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1300 ευρώ.
3. Εργασιακό: Πλήρης διαφωνία μέχρι στιγμής καθώς ειδικά το ΔΝΤ δεν θέλει να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις νωρίτερα από το τέλος του 3ου μνημονίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να επανέλθει η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων έστω από τον Ιανουάριο του 2018 και το «παζάρι» συνεχίζεται.
4. Ενεργειακό: Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ κυρίως για πολιτικούς λόγους. Οι θεσμοί επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς.
5. Συντάξεις: Η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση των συντάξεων να γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μείωση εισοδήματος. Οι θεσμοί επιμένουν στη θεωρία του «σοκ» για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, έστω και αν αυτό το σοκ γίνει από το 2020.
thetoc
Πηγή: www.madata.gr