Ιστορίες καθημερινής τρέλας με αυτούς που ψάχνουν τον μανιακό των ταξί
«Κύριε αστυνόμε εγώ είμαι ο μανιακός δολοφόνος που επιτίθεται σε ταξιτζήδες. Μπορείτε να με συλλάβετε».
Η φράση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου ανήκει σε άνδρα που εμφανίστηκε στην Αστυνομία με σκοπό να παραδοθεί ως δράστης της εκτέλεσης του 52χρονου αυτοκινητιστή στην Κηφισιά.
Πρόκειται για μία από τις πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας που αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εμμονικό δολοφόνο που στοχοποιεί οδηγούς ταξί.
Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα «φούντωσε» το αστυνομικό δαιμόνιο πολιτών και προκάλεσε κατακλυσμό τηλεφωνημάτων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., από τα οποία θα μπορούσε, όπως λένε αστυνομικές πηγές, να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο από φανταστικές ιστορίες.
Οι αστυνομικοί, όπως κάνουν σε όλες τις υποθέσεις, είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν όλες τις πληροφορίες, οι οποίες ξεπέρασαν τις 300, προκειμένου να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες. Ο άνδρας, ο οποίος προσήλθε για να… ομολογήσει το έγκλημα από την περιοχή των Εξαρχείων, είχε διαβάσει και αποστηθίσει όλες τις λεπτομέρειες των αστυνομικών ρεπορτάζ για να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο πειστικός στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Άρχισε να εξιστορεί το πώς έπραξε το έγκλημα αλλά γρήγορα άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ο «δράστης» δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και τον άφησαν να επιστρέψει ήσυχος στο σπίτι του.
Σε μία άλλη περίπτωση ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός, καθώς οι περιγραφές στην άλλη άκρη της γραμμής έμοιαζαν αληθοφανείς και έτσι η καταγγελία αξιολογήθηκε ως σοβαρή. Μία γυναίκα «κάρφωσε» το γείτονά της λέγοντας ότι είναι ο εμμονικός δολοφόνος. Η καταγγέλλουσα είχε παρακολουθήσει ένα προς ένα τα δημοσιεύματα για τις δύο επιθέσεις σε βάρος οδηγών ταξί και άρχισε να παραθέτει λεπτομέρειες από όλα όσα υποτίθεται ότι γνώριζε για το δράστη. Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. έβαλε στο μικροσκόπιο τον «ύποπτο», ο οποίος, όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν είχε καμία σχέση με το δολοφόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για φιλήσυχο επιχειρηματία και οικογενειάρχη, ο οποίος για αδιευκρίνιστους λόγους αποτελούσε μισητό εχθρό της γειτόνισσας.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ελπίδες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν μεταφράστηκαν σε αποτέλεσμα. Σε άλλο τηλεφώνημα (το οποίο δεν εντάσσεται στην κατηγορία των ευτράπελων, καθώς υπάρχουν και πληροφορίες που βασίζονται σε πραγματικές ενδείξεις) οι αστυνομικοί πίστεψαν ότι παρακολουθούν άνδρα με χαρακτηριστικά –κοινωνικού και ψυχολογικού προφίλ- που ταιριάζουν σε εκείνα του δράστη. Όταν τελικά, όμως, επέδειξαν τη φωτογραφία του υπόπτου στον 32χρονο οδηγό ταξί (πρώτο θύμα του δράστη που επέζησε), ο οποίος είναι ο μόνος που έχει δει το δολοφόνο, εκείνος τους απάντησε ότι ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε είχε αισθητά λιγότερα κιλά.
Η Αστυνομία έχει εξετάσει και απορρίψει σχεδόν το σύνολο (τουλάχιστον το 85%) των ενημερώσεων που έχει λάβει από πολίτες. Έρευνα διεξάγεται και για την αξιολόγηση της πληροφορίας ότι το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου 2017 άγνωστος άνδρας έκανε ερώτηση, που μπορεί να σχετίζεται με τις δολοφονίες, στον σκηνοθέτη της ταινίας «Έτερος Εγώ», κατά τη διάρκεια συζήτησης του σκηνοθέτη με το κοινό μετά το τέλος της προβολής.
Οι επιθέσεις σε οδηγούς ταξί, πάντως, έχουν γίνει ήδη αιτία για να αποσυρθεί η ταινία με απόφαση του κ. Σωτήρη Τσαφούλια, σε μία προσπάθεια του –όπως είπε- να διευκολυνθούν οι αστυνομικές έρευνες. Το σενάριο της ταινίας αναφέρεται σε πέντε φόνους, στους οποίους ο δράστης έχει αφήσει πίσω του ρητά του Πυθαγόρα.
Υπάρχουν αποτυπώματα
Το μόνο στοιχείο που προκαλεί αισιοδοξία στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, μετά και την εξάντληση του υλικού που είχε συγκεντρωθεί από κάμερες ασφαλείας, είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA που έχει συλλεγεί από τους τόπους των επιθέσεων στην Κηφισιά.
Και αυτό γιατί οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έχουν στην κατοχή τους αποτυπώματα και DNA του δράστη, παρότι δεν κατέστη δυνατή καμία ταυτοποίηση. «Δεν υπάρχει στις λίστες με τους σεσημασμένους εγκληματίες, συνεπώς δεν ταυτοποιήθηκε. Πιστεύουμε, όμως, ότι ακόμα και αν δεν επαναλάβει επίθεση με στόχο οδηγό ταξί (όπως συνέβη στην υπόθεση της Αγραφιώτη) κάποια στιγμή θα τον ταυτοποιήσουμε από κάποιο άλλο περιστατικό. Από τις έρευνες στα δύο ταξί εντοπίσαμε περίπου 40 διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει τη δυνατότητα, όμως, να εντοπίσει ποια από αυτά είναι τα πιο πρόσφατα. Έτσι, καταλήξαμε σε περίπου δέκα δακτυλικά αποτυπώματα, ένα εκ των οποίων πιστεύουμε ότι ανήκει στο δολοφόνο. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε δακτυλικά αποτυπώματα από τα δύο ταξί δεν μας απογοητεύει, διότι μπορεί για παράδειγμα ο δολοφόνος να έχει αφήσει στο ένα όχημα αποτύπωμα του δείκτη και στο άλλο παλαμικό. Συνεπώς να είναι αδύνατη η ταυτοποίηση», αναφέρει αστυνομική πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει δύο χτυπήματα με θύματα αυτοκινητιστές στην Κηφισιά. Το πρώτο στις 11 Φεβρουαρίου 2017 με θύμα έναν 32χρονο, ο οποίος δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι αλλά κατάφερε να ζήσει. Το δεύτερο στις 28 Φεβρουαρίου με θύμα έναν 52χρονο, ο οποίος δέχθηκε πυρά στο κεφάλι και έπεσε επί τόπου νεκρός. Το μετασκευασμένο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στις δύο επιθέσεις είναι, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή των στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, το ίδιο.
Πηγή: thetoc.gr
Πηγή: www.gazzetta.gr