Δήμος Παύλου Μελά - Ημέρα Γυναίκας: Μοιράστηκαν χρωματιστά χάρτινα λουλούδια – κατασκευές των Παιδικών Σταθμών στις Γυναίκες των ΚΑΠΗ και των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά
Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 40ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας.
Με πρωτοβουλία της νέας Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων, Χαράς Αμανατίδου, ετοιμάστηκαν έγχρωμα χάρτινα λουλούδια – κατασκευές από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Παύλου Μελά και προσφέρθηκαν στις κυρίες των ΚΑΠΗ του Δήμου καθώς και σε Γυναίκες Υπαλλήλους των Δημοτικών Υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συνομίλησε με τα υπηρεσιακά στελέχη που υλοποίησαν τη δράση και δήλωσε σχετικά με την Ημέρα της Γυναίκας:
΄΄Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την όγδοη ημέρα του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης. Είναι παραδοσιακά μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και για να γιορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος. Είναι μια ημέρα τιμής για τη Γυναίκα που δεν αποτελεί για όλους μας μόνο πηγή έμπνευσης, αλλά είναι αυτή που συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική εξέλιξη και η προσφορά της είναι πολυτιμότατη στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, σε όλες της πτυχές της ανθρώπινης ζωής.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου, στη σύζυγο, στη μητέρα, στην αδερφή, στη σύντροφο΄΄
Η Unicef για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) η Unicef επισημαίνει ότι τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο, βιώνουν τη βία και την κακοποίηση από κοντινά τους πρόσωπα, ζουν με τις συνέπειες επιβλαβών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων ή των γάμων σε παιδική ηλικία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα, τα κορίτσια στην εφηβεία, που αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν τις δύο στις τρεις νέες μολύνσεις HIV στην ηλικιακή ομάδα τους, πρέπει να προσεγγιστούν με επιλογές για πρόληψη και θεραπεία.
Ένα στα τέσσερα κορίτσια εξακολουθεί να παντρεύεται σε παιδική ηλικία και η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζεται να εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες.
Διακρίσεις επικρατούν λόγω φύλου και κοινωνικές νόρμες σε πολλά μέρη του κόσμου, υποβιβάζοντας τα κορίτσια σε μια χαμηλότερη κοινωνική θέση, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Τα αφήνουν ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη βία, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, αναφέρει η έκθεση της Unicef. Σήμερα, 32 εκατομμύρια κορίτσια είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29 εκατομμύρια εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερες από τις μισές έχουν επιτύχει ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των φύλων εντοπίζονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου μόνο 79 κορίτσια εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε 100 αγόρια.