Τσίπρας: Η μάχη της Ελλάδας για τα εργασιακά αφορά όλη την Ευρώπη

Το μήνυμα αυτό έστειλε στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής.

Κάλεσε έτσι σε μία προοδευτική συμμαχία ενάντια στις πιέσεις των δανειστών, με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ, στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στα οποία δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία και καμία πρόοδος.  

Έθεσε όμως και μία σειρά από ζητήματα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τασσόμενος μεταξύ άλλων κατά της συντηρητικής λογικής μίας Ευρώπης του “σκληρού πυρήνα”, ενώ και στη συζήτηση των 28, παρουσία του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός θα θέσει το αίτημα για κοινωνικά μέτρα, ιδίως υπέρ των χωρών του Νότου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι:

Πρώτον, η διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μία ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης, ότι όλα πάνε καλά. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκίστικη δεξιά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και επισήμανε ότι: “Κάποιοι με αφετηρία την Ελλάδα επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη”.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός είπε πως η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Α) Ότι δε θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ερήμην των λαών της Ευρώπης και Β) ότι οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Τέταρτον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης του σκληρού πυρήνα (Core Europe) είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποφύγουμε.

Αντίστοιχο μήνυμα υπέρ μίας κοινωνικής Ευρώπης θα στείλει ο κ.Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

Η οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα και μάλιστα στη συζήτηση με τους 28 ηγέτες θα συμμετέχει για πρώτη φορά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αυτή τη στιγμή, θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες στους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής κατεύθυνσης, τα οποία να απαντάνε στις δυσκολίες και προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν τα κράτη- μέλη στην ανεργία και την εργασία, ιδίως στο νότο.

Καθώς στην ατζέντα είναι και το προσφυγικό, η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν και ζητήματα ασφάλειας, με ειδικό θέμα συζήτησης τα δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ), στην οποία η Ελλαδα βάζει το θέμα της προστασίας των μειονοτήτων και μιλά παγίως για καλή γειτονία.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και η επανεκλογή νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το αίτημα όμως για πιο κοινωνική Ευρώπη συνδέεται και με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που είναι το θέμα της αυριανής δεύτερης ημέρας της Συνόδου χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία που έχει θέσει εαυτόν εκτός ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται ο κ.Τσίπρας να έχει τετ α τετ για τη διαπραγμάτευση, που συνεχίζεται εν τω μεταξύ στην Αθήνα, ενώ το EuroWorking Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλείς των θεσμών παραμένουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το μόνο πάντως επίσημο και προγραμματισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού μέχρι στιγμής είναι αυτό αύριο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!