Κυβερνητικές πηγές: Πήγαμε καλά στη Ρώμη -Είχαμε στήριξη για τα εργασιακά

Θετική αποτίμηση κάνει η Αθήνα για τη Σύνοδο  της Ρώμης και την επιμονή του πρωθυπουργου να θέσει το θέμα της «κοινωνικής Ευρώπης».

Ήταν επιλογή που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δικαιώθηκε καθώς -όπως υποστηρίζουν- στη Διακήρυξη, μετά από τις παρεμβάσεις και του Αλέξη Τσίπρα, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι με την επιστολή Τσίπρα στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα, και ακολούθησαν μια σειρά από δηλώσεις που κατά την κυβέρνηση ήταν υποστηρικτικές.

Ειδική αναφορά  κάνουν από την κύβέρνηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα όσα είπε για την επιστολή Τσίπρα.

Αναφέρονται στην τοποθέτηση Τουσκ ότι «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη θέση».

Η πρωτοβουλία Τσίπρα που εκδηλώθηκε με την επιστολή στα τέλη της εβδομάδας ήταν σύμωνα με πληροφορίες γνωστή σε κάποιους από τους αποδέκτες στις Βρυξέλλες με τους οποίους είχε επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός νωρίτερα. Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δυό τους συνομίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, όταν ο Αλ. Τσίπρας του έθεσε το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση για τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Επιπλέον, ανέφεραν ότι πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!