Λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Της Χαράς Καλημέρη

Μεγάλο «ψαλίδι» στις θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα οποία στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι λόγω εντοπιότητας, καθώς και στις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές αυτών, όπως Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές, βάζει φέτος το υπουργείο Παιδείας, οξύνοντας τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε τμήματα ΤEI της περιφέρειας, τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την πληροφορική, όπου οι θέσεις εισακτέων αυξάνονται. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας μελετά αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα είναι μειωμένος και θα διαμορφωθεί σε 69.940, εκ των οποίων οι 42.850 αφορούν στα Πανεπιστήμια και οι 26.640 στα ΤΕΙ. Από την επεξεργασία των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι συνολικά σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι κατά 1.005 φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα κεντρικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (-400 θέσεις), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-210), το Πανεπιστήμιο Πατρών (-210) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-150 θέσεις).

Περιζήτητες σχολές
Μάλιστα, στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις εισακτέων, με αποτέλεσμα η «μάχη» που θα δοθεί μεταξύ των αριστούχων να είναι σκληρή. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών θα διατεθούν φέτος 140 θέσεις έναντι 190 πέρυσι (-50), στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 130 έναντι 180 (-50), ενώ στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 150 θέσεις έναντι 200 πέρυσι (-50), Μαθηματικών Αθήνας 200 έναντι 250 (-50), Νομικής Θεσσαλονίκης 330 θέσεις έναντι 370 (-40), Χημικών Μηχανικών Αθήνας 100 έναντι 130 (-30) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης 90 θέσεις έναντι 120 πέρυσι (-30). Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η μείωση σε αυτά τα τμήματα κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να «εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών ΔΕΠ και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή».

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας «έδωσε» συνολικά 510 περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, εξαιρώντας ωστόσο το ΤΕΙ Αθήνας (όπου οι θέσεις μειώθηκαν κατά 200) το οποίο φέτος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τις υπεράριθμες μετεγγραφές φοιτητών και αποφάσισε να βάλει «μπλόκο» σε αυτές. Σημειώνεται ότι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το ΤΕΙ Αθήνας ζήτησε 1.900 εισακτέους, αλλά τελικώς θα λάβει 3.075.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, εξετάζει την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!