ΔΝΤ: Δεν θα πετύχει η Ελλάδα το 2018 το πλεόνασμα -«Δείχνει» νέα μέτρα

Ένα 24ωρο μετά από το «κούρεμα» των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων του για το ΑΕΠ στο 1%, που δημιουργεί νέα δεδομένα στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, το ΔΝΤ ρίχνει δεύτερη «ρουκέτα» επιμένοντας ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι πολύ χαμηλότερο από το 3,5% και συγκεκριμένα 2%. 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, από 1/1/2019 δεν θα γίνει μόνο το νέο “κούρεμα” των συντάξεων αλλά και η “προσγείωση” του αφορολογήτου, ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα “παγώσουν” μέχρι νεωτέρας. 
Το ΔΝΤ είχε προϊδεάσει από χθες ότι οι εκτιμήσεις του για τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά δεν θα διαφοροποιηθούν ιδιαιτέρως σε σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, παρά το υπερπλεόνασμα του 2016, που έγινε δεκτό με τα χίλια ζόρια από τους τεχνοκράτες του Ταμείου.

Η Έκθεση Fiscal Monitor αποκαλύπτει ότι το Ταμείο προβλέπει ότι το 3,5% για το 2018 παραμένει όνειρο απατηλό, παρά τις αποδόσεις των μέτρων που ισχύουν από πέρσι και παρά τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%. Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο πήχης δεν θα ξεπεράσει το 2%, αναθεωρώντας κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα την πρόβλεψη του 1,5%, που περιείχε η Έκθεση του Άρθρου 4, η οποία δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο. 

Επί της ουσίας, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, αν στην τελευταία αξιολόγηση πριν από τη λήξη του Μνημονίου στα μισά του 2018, οι δανειστές- και ειδικά το ΔΝΤ- θεωρήσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για 3,5%, τότε το σύνολο των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ- περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου- θα ενεργοποιηθούν από 1/1/2019 και όχι σε δύο δόσεις, ενώ τα αντίμετρα θα μπουν στο “ψυγείο” είτε στο σύνολο τους είτε στο ύψος που δεν υπάρχει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. 

Υπάρχει θέμα πρόσθετων μέτρων για το 2018 λόγω αυτών των προβλέψεων; Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, ούτε στη Μάλτα έμεινε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, επειδή ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς κι επειδή το ΔΝΤ μας έχει συνηθίσει σε ανατροπές, ουδείς μπορεί να αποκλείσει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση τους επόμενους μήνες. 

Οι νέες δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ περιπλέκουν ακόμα περισσότερο και τις διαβουλεύσεις για το Χρέος, καθώς οι τεχνοκράτες του επιμένουν ότι το πλεόνασμα από το 2019 και μετά δεν θα ξεπεράσει το 1,5%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ευρωπαίοι δεν συζητάνε για κάτι λιγότερο από 3,5% για τουλάχιστον 4- 5 χρόνια, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είτε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί στη λήψη νέων μέτρων είτε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό “κενό” που θα δημιουργηθεί. 

Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του ΔΝΤ; Προφανώς, καθώς τον Οκτώβριο προέβλεπε ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι μόλις 0,1%, το Φεβρουάριο ανέβηκε λίγο παραπάνω στο 0,9% και τελικά “συμβιβάστηκε” με 3,3%, βλέποντας ότι οι υπολογισμοί του διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία. 

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Πλεόνασμα (% ΑΕΠ)

Χρέος (% ΑΕΠ)

Μαξίμου για Εκθεση ΔΝΤ: Δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για το 2018

 «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018», λένε από την   κυβέρνηση αναφορικά με την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor).

 Πηγές του Μαξίμου εξηγούν πως « το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής» (κόφτη).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το non paper της κυβέρνησης:

1.       Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!

2.       Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

3.       Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί.

4.       Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!