Λαγκάρντ: «Στα μισά του δρόμου» οι συζητήσεις με την Ελλάδα - Θέλουμε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους

Οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν το ΔΝΤ αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Μιλώντας σε μία εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και τον πιθανό ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό βρίσκονται «στα μισά του δρόμου».

 

Έκανε λόγο για δύσκολες συζητήσεις σχετικά με το χρέος, που πρέπει να γίνουν. Ανέφερε ότι το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.

 

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε ακόμα, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

 

Παράλληλα, είπε ότι το ΔΝΤ ακόμα εξετάζει το εάν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα, και πως «αν και όταν θέσει ένα πρόγραμμα στο τραπέζι του ΔΣ του Ταμείου», θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες του ΔΝΤ.

 

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και πως συμφωνήθηκε τελικά ένα «πακέτο πολιτικών» για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί.

 

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι «ζητάει περισσότερη λιτότητα», καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!