Ο Ακης προτείνει: Σφολιατάκια με μπανάνες
- 2 μπανάνες
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 10 γρ. κονιάκ
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 50 γρ. καρυδόψιχα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό για άλειμμα
- άχνη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Παίρνουμε τις μπανάνες τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε οριζόντια στη μέση και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια 2 εκ.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και τα καρύδια ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια (κόβουμε τη μεγάλη πλευρά στα τρία για να έχουμε τρεις ίδιες λωρίδες) και κόβουμε στη μέση οριζόντια την κάθε λωρίδα δημιουργώντας 6 ίσα τετράγωνα)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
- Το κάθε τετράγωνο το κόβουμε στη μέση διαγώνια δημιουργώντας δύο ίσα τρίγωνα και συνολικά θα μας βγάλει 12 τριγωνάκια.
- Τοποθετούμε το κάθε τριγωνάκι με τη βάση του προς τα εμάς.
- Σε κάθε τρίγωνο κάνουμε 4 χαρακιές με ένα κοφτερό μαχαίρι προσέχοντας να μην κόψουμε πέρα για πέρα τη ζύμη.
- Οι 2 πρώτες χαρακιές γίνονται παράλληλα στις 2 μεγάλες πλευρές του τριγώνου και σε απόσταση 0,5 εκ. από τις πλευρές του. Προσοχή οι χαρακιές μας να αφήνουν 1 εκ. άκοπο από τη βάση και από την κορυφή.
- Οι άλλες δύο χαρακιές γίνονται εσωτερικά και παράλληλα από τις πρώτες χαρακιές αφήνοντας απόσταση 0,5 εκ. Και πάλι προσέχουμε να μην κόψουμε εντελώς τη ζύμη.
- Βάζουμε 1 κ.γ. γεμάτη από τη γέμιση στο μέσο της ζύμης (στο άκοπο κομμάτι)
- Διπλώνουμε την αριστερή πλευρά πάνω στη γέμιση και διπλώνουμε και την δεξιά πλευρά από πάνω από την αριστερή που καλύπτει σχεδόν τη γέμιση.
- Με τα δάχτυλα του ενός χεριού κρατάμε τη βάση του τριγώνου και με το άλλο τραβάμε την κορυφή ώστε να ξεχωρίσουν οι χαρακιές και να φαίνονται όμορφες όταν ψηθούν.
- Στρώνουμε ένα ταψί φούρνου με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σφολιατάκια μας επάνω στο ταψί και τα αλείφουμε με αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com