Τεχνολογίες «θαύματα» αναπτύσσει το Facebook
Στην αποκάλυψη πως μια ειδική, ιδιαίτερα μυστικοπαθής μονάδα του, αναπτύσσει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν σε ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω σκέψης και αφής, προέβη το Facebook, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης F8.
Του αποκαλούμενου Building 8 ηγείται μια πρώην επικεφαλής του ερευνητικού κλάδου του Πενταγώνου των ΗΠΑ, της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency): Πρόκειται για τη η Ρετζίνα Ντάγκαν, η οποία είχε επίσης διευθύνει παρόμοια ομάδα στην Google. Το Building 8 έχει σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, που επιδιώκεται να οδηγήσουν σε προϊόντα hardware.
H Ντάγκαν είπε στους software developers που ήταν παρόντες στην F8 πως η εταιρεία διαμορφώνει το Building 8 στο πρότυπο της DARPA, η οποία είχε ιδρυθεί τη δεκαετία του 1950 και η δουλειά της οδήγησε σε καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο, όπως το Ίντερνετ και οι δέκτες GPS που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικές συσκευές. Ωστόσο, διευκρίνισε πως οποιαδήποτε παρουσίαση προϊόντος απέχει ακόμα χρόνια. Όπως σημειώνει το Reuters, πιθανά προϊόντα από αυτή την πλευρά θα μπορούσαν, εάν σημείωναν επιτυχία, να βοηθήσουν το Facebook να απλώσει τις δραστηριότητές του (αυτή τη στιγμή βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στα διαφημιστικά έσοδα).
Ένα παράδειγμα της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα στο Building 8, κατά τη Ντάγκαν, είναι μια προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογίας που επιτρέπει σε χρήστες να πληκτρολογούν λέξεις με τη σκέψη τους. «Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πιο κοντά από ό,τι θα πιστεύατε» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, μέσω της χρήσης εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, οι άνθρωποι μπορούν ήδη να πληκτρολογούν οκτώ λέξεις το λεπτό. Ο στόχος του Facebook, σε συνεργασία με ερευνητές σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, είναι να καταστεί το σύστημα μη επεμβατικό (δηλαδή να μην χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τη χρήση του) και να γίνει επαρκώς γρήγορο ώστε να είναι δυνατή η πληκτρολόγηση 100 λέξεων το λεπτό απλά και μόνο με τη σκέψη.
Όσον αφορά στις πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν συστήματα για άτομα με αναπηρίες, αλλά και «τη δυνατότητα να στείλετε μήνυμα σε φίλο σας χωρίς να βγάλετε έξω το κινητό σας», όπως είπε.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, η Ντάγκαν υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για ένα σύστημα που έχει να κάνει με την αποκωδικοποίηση τυχαίων σκέψεων. «Έχετε πολλές σκέψεις, επιλέγετε να μοιραστείτε κάποιες από αυτές. Μιλάμε για αποκωδικοποίηση αυτών των λέξεων. Ένα interface σιωπηλής ομιλίας- ένα με όλη την ταχύτητα και ευελιξία της φωνής».
Ένα άλλο πρόγραμμα του Building 8, είπε, είναι η προσπάθεια ανάπτυξης δυνατοτήτων που θα επιτρέπουν την επικοινωνία αποκλειστικά μέσω αφής: Μία εργαζόμενη, η Φράνσις, φόρεσε μια ηλεκτρονική συσκευή στο χέρι και ένας άλλος εργαζόμενος, ο Φρέντι, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να στέλνει αλλαγές πίεσης στο χέρι της. «Αν ρωτήσετε τη Φράνσις τι νιώθει, θα σας πει ότι έμαθε να νιώθει το ακουστικό σχήμα μιας λέξης στο χέρι της» σημείωσε η Ντάγκαν. «Μία ημέρα, όχι πολύ μακριά, ίσως να είναι δυνατόν να σκέφτομαι στα μανδαρίνικα και εσείς να το νιώθετε άμεσα στα ισπανικά» πρόσθεσε.
CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!
Πηγή: www.naftemporiki.gr