Ρίγος: Η Ελλάδα παρέλαβε τα λείψανα των ηρώων που έπεσαν στην εισβολή του ‘74 [φώτο]


Ρίγη συγκίνησης στη Λευκωσία, στην τελετή παραλαβής των λειψάνων των 17 πεσόντων στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που έπεσαν κατά την εισβολή του Αττίλα.

Οι 17 σοροί έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από 43 χρόνια στην ελληνική γη.
Πρόκειται για τους:
  • Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
  • Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο
Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)
  • Καραγεώργο Αθανάσιο
  • Σίννη Αργύριο
  • Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
  • Χαμουριωτάκη Γεώργιο
  • Παπαδόπουλο Ιωάννη
  • Μπροδήμα Κωνσταντίνο
  • Ζερβομανώλη Γεώργιο
  • Τριάντη Βασίλειο
  • Τριανταφυλλίδη Μανούσο
  • Κρητικό Νικόλαο
  • Αθανασίου Νικόλαο
  • Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Κουρούνη Σωτήριο
  • Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Τσιλιβάκη Στέφανο
  • Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ) Άνθη Ελευθέριο
  • Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων) Νιάφα Νικόλαο.


Καμμένος: Οφείλουμε ένα μεγάλο «συγνώμη»
Υποδεχόμενος τις σορούς ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επεσήμανε:
«Εδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας. Ένας κύκλος χρέους της Πατρίδας κλείνει. Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.
Οι ήρωές μας, έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας και ανήκουν στο πάνθεον αυτών που κοσμούν με το παράδειγμά τους την ένδοξη ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τιμώντας τον όρκο τους θυσιάστηκαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας που μας γαλουχεί και αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη για τον Ελληνισμό και τους Έλληνες.
Έχυσαν το αίμα τους στην ελληνική γη της Κύπρου, έχυσαν το αίμα τους για την ανεξαρτησία της Κύπρου, έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία».
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων τόνισε ότι «η θυσία τους είναι η αξιακή βάση, με την οποία πρέπει να αναθρέψουμε τη νέα γενιά των Ελλήνων, που πιστεύουν στα ιδανικά της πατρίδας και του Ελληνισμού».
Είπε ακόμη ένα «μεγάλο συγγνώμη» γιατί όπως τόνισε «επί 43 χρόνια έγιναν εγκλήματα εις βάρος των ηρώων: Ξέρω ότι πολλοί από εσάς διεκδικούσαν από την πρώτη στιγμή μια απλή αναγνώριση, ότι οι άνθρωποί τους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Γνωρίζω ότι πολλές φορές, άνθρωποι σαν τον ναύτη που παραλαμβάνουμε σήμερα, αλλά και τους συμπολεμιστές του στην ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ, που είναι παρόντες, είδαν την πλάτη της Πολιτείας γιατί κάποιοι επέμεναν ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να μείνει απόρρητη. Ακόμα και ο ίδιος ο κυβερνήτης τιμήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από την ελληνική Πολιτεία. Οφείλουμε, λοιπόν, μια συγγνώμη και μια δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί η υποχρέωση της Πολιτείας στην αναγνώριση των ηρώων».
Διαβεβαίωσε δε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και από την πλευρά της πολιτικής, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας, μέχρι να έρθει πίσω και ο τελευταίος ήρωας.
«Γονατίζουμε μπροστά τους και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη τους και να διαδίδουμε τις αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους» κατέληξε.


Η τελετή στην Κύπρο
Στην επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής των λειψάνων, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα παρέστη και μίλησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπ. Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Υποκλινόμαστε για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν στον αγώνα κατά του εισβολέα. Αυτούς που ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων, συνεχίζοντας με το παράδειγμα τους την ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γραμμένη με ανεξίτηλο το αίμα επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά τους στο Έθνος» είπε μεταξύ άλλων.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.








Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέρος του χώρου στον Γερόλακο, όπου μέχρι το 1974, ήταν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Ο κυβερνήτης του μοιραίου Noratlas- 4, Παναγόπουλος Βασίλειος. ( Η φωτογραφία δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον αδελφό του)
Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ.
Άλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. 'Αλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του '74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.
Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Μνημείο ηρώων της ΕΛΔΥΚ στο σημερινό στρατόπεδο στην Μαλούντα ( ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α. ΒΙΚΕΤΟΣ)
Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.



Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!