Γ.Καμίνης: Αν ήταν στο χέρι της ΧΑ, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο
Την πεποίθησή του ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, με δομή, ιεραρχία και ομοιομορφία που παραπέμπει σε τάγματα εφόδου, διατράνωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Στην κατάθεσή του ως μάρτυς κατηγορίας, ο κ. Καμίνης δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για ομολογία ηθικής αυτουργίας Μιχαλολιάκου ως προς την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της σε συνέντευξή του. «Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη για μία δολοφονία , η πολιτική ευθύνη συμπίπτει με την ποινική ευθύνη. Αγγίζει τα όρια του ηθικού αυτουργού. Σημαίνει εμείς ως Χρυσή Αυγή έχουμε προκαλέσει την πράξη».
Ο δήμαρχος κατέθεσε τη δική του εμπειρία, με κορυφαίες στιγμές την απαγόρευση - καθώς δεν υπήρχε άδεια απο τον δήμο - συσσιτίου της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013, αλλά και βίαιο επεισόδιο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου. Ο ίδιος αναφερθηκε επίσης αναλυτικά στα μηνύματα και τους χαρακτηρισμούς - όπως αυτός του «λαθροδημάρχου» - που έχει δεχθεί, αλλά και τη γενικότερη, κατακριτέα στάση της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε, δε, πεπεισμένος ότι η επίθεση εναντίον του ήταν σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος.
«Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προκειμένου να δώσει το στίγμα της ιδεολογίας του κόμματος, την οποία πολλές φορές χαρακτήρισε «ναζιστική», «φασιστική».
«Η βία ειναι κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας της», τόνισε, απομονώνοντας την κοινοβουλευτικά: «Ακόμη και το ΚΚΕ που παλιά πρέσβευε τη διδακτορία του προλεταριάτου, δεν βλέπω πια να επιμένει σε αυτά», σημείωσε.
«Δεν έχω δει, εξάλλου, ποτέ την ηγεσία της να καταδικάζει πράξεις βίας, όπως αυτή σε βάρος μου. Οχι μόνον δεν την καταδίκασε, αλλά και έσπευσε να τη νομιμοποιήσει. Υστερα από τα επεισόδια που σας περιγράφω, ο γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του μου "μήνυσε" να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή, και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».
Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος : «είναι προεξάρχουσα η στάση της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών, παράλληλα όμως κατά καιρούς εχω ακούσει "Κομμούνια θα πεθάνετε", αλλά και υβριστικές εκφράσεις συλληβδην κατα του πολιτικού προσωπικού της χώρας».
Ο κ. Καμίνης δήλωσε πάντως ότι δεν φοβάται. «Δεν φοβάμαι. Αν φοβόμουνα, δεν θα έπρεπε να είμαι δήμαρχος (...) Με έχουν κυνηγήσει και καταληψίες της βίλας Αμαλία, και συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ και η Χρυσή Αυγή».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε: «δεν είμαι κανένας δήμαρχος που κοιτάω να νομιμοποιώ συμπεριφορές. Είμαι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, έχω υπάρξει επί σειρά ετών Συνήγορος του Πολίτη. Κοιτάζω να εφαρμόζω το Σύνταγμα και τους νόμους, αυτός είναι θεμελιώδης γνώμονας με τον οποίο πορεύομαι και ως δήμαρχος».
Τα περιστατικά βίας και ο «αέρας υποκόσμου»
Ο κ. Καμίνης κατέστησε σαφές το σκεπτικό του με βάση το οποίο απαγορεύθηκε το συσσίτιο της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα.
Μάρτυς : Για να γίνει διανομή τροφίμων, πρέπει να υπάρχει άδεια απο τον δήμο. (...) Όταν παραχωρείς δημόσιο χώρο, πρέπει να τον παραχωρείς με βαση το Σύνταγμα, δεν μπορεις να διανείμεις τρόφιμα με βάση την εθνικότητα...
Πρόεδρος : Αν είχε κατατεθεί αίτηση στον δήμο Αθηναίων, θα απερρίπτετο;
Μάρτυς: Ναι, αν ήταν αυτό το σκεπτικό, ότι θα διανέμονται μόνο σε Έλληνες.
Πρόεδρος: Κάποιοι άνθρωποι θα τύγχαναν, όμως, βοήθειας ...
Μάρτυς: Καμία αντίρρηση, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν πήγαν αργότερα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου δεχθηκαν και τη βοήθεια.
«Είδα αργότερα στην τηλεόραση σωματική αντιπαράθεση μελών της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς... Είδα τον βουλευτή Κασιδιάρη να απειλεί αστυνομικό, "εσένα σε ξερω", του έλεγε, "θα δεις"».
Ο δήμαρχος επέμεινε, ερωτώμενος, σε παλαιότερη φράση του ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής «αποπνέουν αέρα υποκόσμου». «Οταν βλέπω τον Κασιδιάρη, την ημέρα που απωθείτο από την Αστυνομία για το συσσίτιο, να απειλεί αστυνομικό ... (...) Αυτός που εκφέρει την απειλή, και δη προς ένα όργανο της τάξης, έχει τη βεβαιότητα οτι θα μπορέσει να την υλοποιήσει, ή ότι έχει τη δύναμη, την εξουσία να τον φοβίσει».
Ο δήμαρχος μίλησε επίσης για «χυδαιότητα και ύφος» υποκόσμου, συνδέοντας τα χαρακτηριστικά αυτά και με την πρόσφατη σκηνή μεταξύ Ηλία Κασιδιάρη και Νίκου Δένδια, στη Βουλή.
«Αποπνέει μια εξαιρετική βιαιότητα η σκηνή. Δεν μπορει να πιστεύει κανείς ότι πρόκειται για στιγμή απλής παραφοράς... Αποπνέει τη βία που εκφράζει η οργάνωσή τους».
Ο μάρτυς έκανε σχετικά λόγο περί «βάσιμων υποψιών για οργανωμένους θυλάκους μέσα στην Αστυνομία», παραδεχόμενος ότι το στοιχείο αυτό «την επαυξάνει και την αποθρασύνει την αίσθηση εξουσίας που διαθέτει η Χρυσή Αυγή».
«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα έλεγα ότι έπρεπε με το θέμα των επιθέσεων να έχω κινητοποιηθεί περισσότερο, να έχω πιέσει την Αστυνομία. Λυπάμαι που δεν το έκανα» είπε χαρακτηριστικά.
«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα έλεγα ότι έπρεπε με το θέμα των επιθέσεων να έχω κινητοποιηθεί περισσότερο, να έχω πιέσει την Αστυνομία. Λυπάμαι που δεν το έκανα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η υποστολή της βίας μέσα στον χρόνο οφείλεται σε λόγους τακτικής της οργάνωσης», εκτίμησε λίγο αργότερα, σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, χωρίς να διστάσει να αναφερθεί και σε πρόσωπα που αποτελούν «αδήλωτη προμετωπίδα» της Χρυσής Αυγής, μέλη της δηλαδή που δεν φαίνονται.
Το όπλο του Γερμενή και οι "κατσαρίδες"
«Την ίδια ημέρα, Μεγάλη Πέμπτη του 2013, είχα πάει να μοιράσω δώρα σε παιδιά στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων», αφηγήθηκε ενώπιον των δικαστών ο κ. Καμίνης σε σχέση με το δεύτερο περιστατικό του οποίου έχει άμεση γνώση.
«Καθώς έδινα μια λαμπάδα κι ενα αυγό σε ενα κοριτσάκι, ξαφνικά κάτι αισθάνθηκα, άκουσα κι ένα θόρυβο... Ηταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής. Τον τραβούσαν οι άνδρες ασφαλείας μου, καθώς ετοιμαζόταν να μου επιτεθεί. Ερχόταν πίσω απο το παιδί, με αποτελεσμα η γροθιά του να χτυπήσει τελικά το κοριτσάκι.(...) Οπλοφορούσε. Πήγε να τραβήξει όπλο, αλλά τον απομάκρυναν. Ο Γερμενής δεν είχε έλθει μόνος του. Αν θυμαμαι καλά, εκτός από τον θόρυβο, άκουσα ύβρεις. Χυδαίες ύβρεις. Δεν τις θυμάμαι ακριβώς, έχουν περάσει και τέσσερα χρονια».
Ο κ. Καμίνης περιέγραψε παράλληλα περιστατικό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (τη συνεδρίαση του οποίου κατέγραψε κύκλωμα τηλέορασης), το 2011, κατά το οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος σηκώθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά, ύστερα από φραστική αντιπαράθεση με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Με αποκαλούσαν "λαθροδήμαρχο"», προσέθεσε, «καθώς "προστάτευα" μετανάστες, προσωποποιούσαν δηλαδή σε μένα όλο αυτό το μένος σε βάρος των μεταναστών. Αλλωστε, είναι γνωστές οι θεσεις μου. Δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους με βάση το χρώμα και την εθνικότητα τους. Δεν είμαι υπερ του να μπαίνουν παράνομα στη χώρα, αυτο όμως δεν σημαινει οτι πιστεύω οτι ειναι κατσαρίδες, όπως εχει πει η Σκορδίλη».
Ο δήμαρχος θυμήθηκε και περιστατικό, κατα το οποίο δημοτικός συμβουλος της Χρυσής Αυγής που αντικαθιστούσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον προκαλούσε σε σωματική αντιπαράθεση.
«Δεν το ´χω ξαναδεί αυτό, να προκαλεί τον δήμαρχο σε σωματική αντιπαράθεση (...) Αν σου βαστάει έλα να με βγάλεις έξω", μου είχε πει».
Ο κ. Καμίνης έκανε σαφή τη στάση του στον δήμο. «Οποτε μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, βγαίνω συστηματικά έξω από την αίθουσα. Ειναι τέτοιο το ύφος και το περιεχομενο του λόγου του, που θεωρώ ότι πρέπει να δείξω την απαξίωσή μου. Δεν θέλω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτά που λέει».
Ο ιδιος μίλησε ανοιχτά για περιπολίες της Χρυσής Αυγής και προγκρόμ μεταναστών στο κεντρο της Αθηνας.
«Ο δήμος κινείται πάντως σε κλίμα κατευνασμού. Προσπαθούμε να κρατούμε τον κόσμο σε έναν κατευνασμό», ομολόγησε προς το δικαστήριο.
Η κατάθεσή του συνεχίζεται την Πεμπτη.
Πηγή: www.tovima.gr