Αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος για το ΤΑΙΠΕΔ
Ήδη το ζήτημα της παραπομπής τους σε δίκη από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας φαίνεται να έχει προκαλέσει απανωτά ζητήματα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και όταν οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι είχαν κληθεί να απολογηθούν πριν μερικούς μήνες ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς.
Στην αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως "βασική αιτίαση αναφορικώς με την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.
Αναφορικά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης που αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορούμενοι υπογραμμίζεται στο αίτημα ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστέρησης του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος. Κι αυτό γιατί οπως επισημαίνεται τα ποσά "πιστώθηκαν στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του Υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο".
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.
Πηγή: news247.gr