Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές , οι πιέσεις και το όνομα των Σκοπίων
Ο Σκοπιανός διπλωμάτης ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της χώρας του στις διαβουλεύσεις που γίνονται για την επίλυση της ονομασίας υπό τον ΟΗΕ, επιχείρησε να φανεί διαλλακτικός προς τις Βρυξέλλες και τους Αμερικάνους. Δήλωσε στους Financial Times ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Με άλλα λόγια δέχεται να χρησιμοποιείται το FΥROM και όχι το "Μακεδονία" που είναι η συνταγματική της ονομασία ως το όνομα που θα γίνεται αποδεκτό στις συνόδους του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο οι διεθνείς αποφάσεις μιλούν από μόνες τους και είναι σαφείς.
Η σύνοδος κορυφής του Σικάγου επιβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και των μεταγενέστερων συνόδων κορυφής του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010) σύμφωνα με τις οποίες οι Σύμμαχοι έχουν ομόφωνα συμφωνήσει ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ευθύς ως εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ίδιος ο γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα επ αυτού.
Το διπλωματικό σκηνικό όμως έχει πλέον αλλάξει στα Βαλκάνια που ίσως δρομολογήσουν αλλαγές.
Η πρόσφατη πολιτική κοινότητα στα Σκόπια, τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο κοινοβούλιο, οι δυσκολίες δημιουργίας κυβέρνησης εξαιτίας των αλβανικών κομμάτων θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα. Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών φαίνεται να δέχεται πιέσεις από τον Αμερικανό πρέσβη να υποχωρήσει προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά και η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να ενδιαφέρεται προσωπικά για τα Σκόπια και για την ένταξη του στα ΝΑΤΟ. Άλλωστε έχει κάνει στο παρελθόν και την περίφημη δήλωση ότι η εκκρεμότητα Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία αποτελεί "βάρος". Μάλιστα την αποκάλεσε "Μακεδονία" και ενώ η Γερμανία δεν είναι από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που την έχουν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία.
πηγή φωτογραφίας: sooc
Πηγή: news247.gr