Οικολόγοι - Πράσινοι: Συλλογικές για ΟΑΣΘ Αποδοτικές Λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον πολίτη για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 30/6/2017

Συλλογικές Αποδοτικές Λύσεις  που σέβονται το περιβάλλον και τον πολίτη για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης

Τον τελευταίο χρόνο η Θεσσαλονίκη έχει ζήσει μεγάλες περιόδους ταλαιπωρίας από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες του ΟΑΣΘ.  Όσοι κατοικούν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα  νιώθουν ότι έχουν εγκλωβισθεί σε μια πόλη με ασφυκτική δόμηση,  ελάχιστους ελεύθερους χώρους πρασίνου και επιπρόσθετα ότι «εκβιάζονται» από το ιδιότυπο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ και τη διαχρονική αδράνεια των αρχών που θα έπρεπε να έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια για τη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη πράσινη πόλη, ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Δυστυχώς σήμερα φαντάζει αφιλόξενη για τον πολίτη και επικίνδυνη για την Δημόσια υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ο τρόπος που οργανώθηκαν οι αστικές μετακινήσεις, με την ολοκληρωτική κυριαρχία χωρίς όρια και κανόνες του ΙΧ αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης, με τη μονοπώληση των δημόσιων μεταφορών από ένα μόνο οργανισμό, με την έλλειψη χώρων στάθμευσης, με την έλλειψη παιδείας των οδηγών και τη συστηματική υποβάθμιση των διαχρονικών πράσινων προτάσεων για εναλλακτικά μέσα μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα σταθερής τροχιάς, καραβάκι, συνεργατική μετακίνηση, ηλεκτροκίνητα οχήματα κλπ).
Η πρόταση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του ΟΑΣΘ συμπεριλαμβάνει στο πρώτο μέρος της την συγκρότηση ενός Φορέα Σχεδιασμού και Εποπτείας, ο οποίος απαιτείται να διασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών της πόλης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την κατεύθυνση αυτή με την προϋπόθεση ο νέος φορέας να λάβει σοβαρά υπόψη του τη μέγιστη δυνατή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την παράλληλη σημαντική βελτίωση των προδιαγραφών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημόσιων συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Η στόχευση του νέου φορέα θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην κάθετη μείωση των εκπομπών ρύπων μέσα στην πόλη και παράλληλα του κόστους λειτουργίας των οχημάτων με την απαιτούμενη αναβάθμιση της ασφάλειας, της ευκολίας πρόσβασης, της πληροφόρησης, της άνεσης και της συνέργιας των διαφορετικών αστικών Μέσων Μαζικής Μετακίνησης.
Σε ότι αφορά τη συγκρότηση του φορέα που θα εκτελέσει το έργο της αστικής συγκοινωνίας, θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι διαχρονικές παθογένειες των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Ανάλογες δημόσιες επιχειρήσεις πολύ γρήγορα αποδειχτήκαν ελλειμματικές, μη ανταγωνιστικές και κατώτερες των προσδοκιών σε ότι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν συχνά φορέα της πελατειακής λογικής του πολιτικού συστήματος.
Το κύριο ζήτημα δεν μπορεί να είναι σήμερα  η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ενδεχομένως τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων του ΟΑΣΘ.  Αυτό θα πρέπει να είναι η ποιότητα σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος υπό ανθρώπινες συνθήκες και από ένα πλήθος διαφορετικών μέσων μαζικής μεταφοράς χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με χαμηλό κόστος λειτουργίας και που δεν θα ρυπαίνουν το ήδη επιβαρυμένο σημερινό αστικό περιβάλλον. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο νέος Φορέας Σχεδιασμού και Εποπτείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ενδεχομένως σε πρώτη φάση ένα δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το τελευταίο θα αποτελέσει μια προσωρινή γέφυρα με στόχο τη σταδιακή μετάβαση προς ένα πλουραλιστικό σύστημα μετακινήσεων. Το τελευταίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου με τη συμβολή και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αρωγή συνεταιρισμών και πρωτοβουλιών πολιτών ανά περιοχή, την αναζήτηση επιπρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης, τη συγκρότηση πλατφόρμας συνεργατικών μετακινήσεων με ΙΧ, τη σταδιακή αντικατάσταση των κινητών παρωχημένων "εργοστασίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης" (ντιζελοκίνητα λεωφορεία) από υγραεριοκίνητα και κυρίως καθαρά αυτόνομα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με τη δημιουργία σταθμών φόρτισης από Ανανεώσιμες Πηγές, με την εποχική χρήση πλωτών μέσων, με την οργανωμένη και θεσμική διευκόλυνση στη κίνηση των πεζών και των ποδηλατών αλλά ακόμη και της μεταφοράς εμπορευμάτων με ποδοκίνητα μέσα, με την ένταξη των ιστορικών μνημείων της πόλης σε ενοποιημένο τουριστικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς και την επέκταση των τελευταίων στις περιοχές που δεν θα εξυπηρετεί το μετρό.

Η ΠΟ Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!