Εξεταστική Επιτροπή: Μαρτίνης κατά Αβραμόπουλου, Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για την ζημία που υπέστη το νοσοκομείο από τις περικοπές στα νοσήλια.

Ο κ. Μαρτίνης παρουσίασε ένα σχέδιο άλωσης του «Ερρίκος Ντυνάν» η υλοποίηση του οποίου, όπως υποστήριξε, ξεκίνησε επί των ημερών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας και συνεχίστηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας επί ΠαΣοΚ, για να ολοκληρωθεί επί Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, υπουργών Υγείας διαδοχικά επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα της άλωσης του “Ερρίκος Ντυνάν”, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του “Ερρίκος Ντυνάν” και ο Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και τον σφράγισε κιόλας ώστε να μην μπορούμε να βγούμε».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα το σχέδιο άλωσης είχε ως στόχο να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ειδικότερα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου και ακολούθως του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα. Ο κ. Μαρτίνης δεν προσκόμισε στην Επιτροπή κάποιο νεότερο στοιχείο πέρα από όσα έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του.

Όπως είπε από την περίοδο Αβραμόπουλου άρχισε να διαισθάνεται την τάση να αλωθεί το «Ερρίκος Ντυνάν», σημειώνοντας ότι για τον ίδιο «μια άλωση ήταν επιθυμητή: να πάει στο δημόσιο και να ενωθούν τα δυο νοσοκομεία» («Ερρίκος Ντυνάν» και Κοργιαλένειο). Μάλιστα ανέφερε ένα περιστατικό: ότι τον κάλεσε ο κ. Αβραμόπουλος στο γραφείο του να τα πουν μόνοι και «δέκα λεπτά μετά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ένα πούρο και στη συνέχεια ο Βγενόπουλος και λέει “Δημήτρη μου”, “Ανδρέα μου” και “τα έπαιξα”, όπως λένε οι νέοι».

«Το ίδιο συνέβαινε και με τον Λοβέρδο», ισχυρίστηκε ο μάρτυρας χαρακτηρίζοντας τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ «λαίλαπα που περίμενα ως σωτηρία», καταλογίζοντάς του ότι «παραπλάνησε τη Βουλή διότι είπε ότι είναι βέβαιος ότι θα μας σώσει ο Βγενόπουλοςκαι βεβαίως μας “έφτυσε” ο Βγενόπουλος και αξίωσε να παραιτηθούμε των ένδικων μέσων και  σιχαίνομαι τον εαυτό μου, όπως με σιχάθηκαν και οι νομικοί μου παραστάτες, που καθίσαμε σαν “κότες”».

«Θα ήμουν κακοήθης αν έλεγα ότι αυτό το έκανε διότι ήξερε τι θα επακολουθήσει αλλά από μερικών το μυαλό έχει περάσει», είπε για την στάση του κ. Λοβέρδου, ενώ ενέπλεξε και το όνομα του συμβούλου του Λ. Λιαρόπουλου λέγοντας ότι «μαζεύειτο προσωπικό και λέει: αν ξαναψηφίσετε Μαρτίνη στις εκλογές του Ε.Σ. θα πεθάνει και νοσοκομείο».

Σχετικά με τον κ. Γεωργιάδη είπε ότι «κάποτε με φώναξε και μου είπε“δεν σε θέλουν οι ξένοι πρέπει να παραιτηθείς”». «Είμαι παραιτημένος», του απάντησε ο κ. Μαρτίνης ενώ ο τότε υπουργός Υγείας φέρεται να του είπε ότι «πρέπει να φύγει το Συμβούλιο να μπει της επιλογής μας», ενώ όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης «μου είχε στείλει την περιβόητη επιστολή, ότι ο κ. Σάλλας μου ζήτησε να σας πω να φύγετε από κει μέσα, για να σωθεί το Ντυνάν».

Όπως υποστήριξε ακόμα, είχε προσπαθήσει να έρθει ο ίδιος σε επαφή με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο γνώριζε από το 1971, σύμφωνα με την κατάθεσή του.

Ήρθε σε επαφή μαζί του ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κ. Μπούρας, ο οποίος όμως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μαρτίνης λίγο μετά, απέπεμψε κάποιους που πήγαν να μεσολαβήσουν για να διευθετήσει το θέμα με τα ασφαλιστικά ταμεία: «Να με παρατήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη».

Επίσης, ενέπλεξε και την τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τους Κ. Χατζηδάκη και Ν. Μηταράκη, ότι είχαν αναμειχθεί στην υπόθεση, ενώ από το στόχαστρό του δεν άφησε και τον διάδοχο του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, τον Μ. Βορίδη, λέγοντάς ότι ενώ «κάθε διορισμένο συμβούλιο εννοείται ότι δεν φέρει ευθύνη για ό,τι έκλεψε ή δεν έκλεψε ο Μαρτίνης και η παρέα του, κατά σύμπτωση ο κ. Βορίδης πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό του “Ερρίκος Ντυνάν” τους δίνει ασυλία με τροπολογία».

Ενώ υποστήριξε ότι είχε καλέσει την εφορία και ο έλεγχος άργησε δυο χρόνια και χάθηκαν 4,5 εκ. και δεσμεύεται η δική μου περιουσία».

Όσον αφορά τους πολιτικούς, δικαστικούς κ.ά. που νοσηλεύτηκαν με μειωμένα νοσήλια είπε ότι «απλώς δεν πλήρωναν την διαφορά νοσηλίου» και ότι «το Ταμείο τους δικαιολογούσε ένα μέρος». «Ένας διαπρεπής δικαστικός έμπαινε σε σουίτα και δεν πλήρωνε το παραπάνω. Οι πολιτικοί ξέρουν και πολλούς καθηγητές. Ερχόταν κάποιος πολιτικός και μου έλεγαν οι καθηγητές: “Νοσηλεύεται επάνω ο τάδε, πήγαινε να τον δεις”».

Όταν ρωτήθηκε γιατί παραιτήθηκε τότε αφού έβλεπε σχέδιο άλωσης του νοσοκομείου από ιδιωτικά συμφέροντα και εν προκειμένω από τον κ. Σάλλα, είπε: «Γιατί σιχάθηκα δεν άντεχα άλλο, παραιτήθηκα όχι για να το πάρει ο κ. Σάλλας αλλά για να το χρηματοδοτήσει και να διατηρηθεί ως κοινωφελές ίδρυμα», ενώ για την τροπολογία Βορίδη υποστήριξε ότι «εξυπηρετούσε τον σκοπό να δοθεί στον κ. Σάλλα το νοσοκομείο».


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!