'Πόλεμος' στο βουνό των σκουπιδιών. Αδιέξοδο στις συνομιλίες. Έρχονται νέες απεργίες και καταλήψεις
Τα πνεύματα οξύνθηκαν γρήγορα και οι διαδηλωτές κυνήγησαν και περικύκλωσαν τον κ. Πατούλη συνεχίζοντας να πετούν σκουπίδια, μπουκάλια κ.α.
Τελικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρήκε καταφύγιο στο κτίριο του υπ. Εργασίας δίπλα στο υπ. Εσωτερικών. Επίσης έξω από την είσοδο του υπ. Εσωτερικών οι διαδηλωτές τοποθέτησαν σκουπίδια και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η στιγμή της έντασης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και η φυγάδευση του Γ.Πατούλη
Καμμένα σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών
Καπνογόνα που άναψαν οι διαδηλωτές στην Οδό Σταδίου
Λίγο αργότερα η πορεία έφτασε στη Βουλή και εκεί δημιουργήθηκε μια νέα εστία έντασης, καθώς μερίδα των διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, από την είσοδο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασίλισσης Σοφίας. Ακολούθησε ένταση με την αστυνομία και ολιγόλεπτες διαπραγματεύσεις, ωστόσο με την επέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν. Αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον κ.Σκουρλέτη και την κα. Γεροβασίλη που θα ακούσουν τα αιτήματά τους.
Ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην είσοδο της Βουλής
Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ εισήλθε στο εσωτερικό της Βουλής προκειμένου να συναντήσει τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται πλέον η συγκέντρωση των συμβασιούχων των δήμων, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, από το ύψος της Βουλής έως το «Χίλτον». Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε τελικά με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρά τις αρχικές πληροφορίες που τους ήθελαν να συναντώνται με τον κ.Σκουρλέτη και την κα.Γεροβασίλη.
Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.
Σημειώνεται πως η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την Πλατεία Καραΐσκάκη λίγο μετά τις 10.30 το πρωί και θα καταλήξει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για τέταρτη μέρα σε κινητοποίηση, καθώς πραγματοποιούν καταλήψεις στα αμαξοστάσια των απορριμματοφόρων ώστε να μη γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών.
Για σήμερα Πέμπτη έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία με σκοπό την μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας. Ενδεικτικό είναι πως στην διαμαρτυρία δίνουν το παρών εργαζόμενοι από την Αττική αλλά και άλλους δήμους της χώρας, όπως η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη κ.α.
"Παίζεται το μέλλον μας και το μέλλον των οικογενειών μας. Να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβερνήσεις θα υπάρχουν νέες κινητοποιήσεις" δηλώνουν συμβασιούχοι στο News24/7.
Θυμίζουμε ότι περίπου 6.500 συμβασιούχοι των δήμων, που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους. Οι ίδιοι απέχουν για τρίτη συναπτή ημέρα από την αποκομιδή απορριμάτων.
Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.
"Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας" ανακοινώνεται σχετικά.
Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Υπό κατάληψη παραμένει και το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους.
Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:
- Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
- Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
- Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
- Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:
- Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
- Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
- Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
- Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι - συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.
Πηγή: news247.gr