Σχέδιο SOS για το Μενίδι
Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως θα υλοποιηθούν προγράμματα ένταξης παιδιών Ρομά στα σχολεία και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, όπως επίσης και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή.
Ο κ. Σκουρλέτης, για το θέμα της οπλοκατοχής είπε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξεταστεί η αυστηροποίηση των όρων για οπλοχρησία και οπλοκατοχή.
"Δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτό που έγινε. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής ετών. Δεν πρέπει όμως να στοχοποιούνται πολίτες. Επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Θα πρέπει άμεσα να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία και να σπάσουν οι γκρίζες ζώνες. Θα έχουμε ανοιχτούς και φωτισμένους δρόμους" δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας για την ένταξη των παιδιών Ρομά στα σχολεία τόνισε: "Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15 άτομα στα σχολεία που φοιτούν Ρομά. Επίσης θα τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός, για τη διαμεσολάβηση μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας". Επίσης προανήγγειλε την υποχρεωτική παρακολούθηση του ολοήμερου.
"Μελετάμε και το νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών που παίρνουν απολυτήριο λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις" είπε ο κ. Γαβρόγλου.
Η Θεανώ Φωτίου από την πλευρά της μίλησε για την σχεδιαζόμενη ένταξη στην κοινωνία και την εργασία. "Στο Μενίδι έχουμε 6.378 συμπολίτες που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Συνοδεύεται από ένα σύνολο δράσεων και υπηρεσιών από τις οποίο θες ωφελούνται οι πληθυσμοί των Ρομά. Τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο. Ένα κομμάτι ενηλίκων που δεν έχουν τελειώσει πρέπει να πάνε σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας γιατί αλλιώς δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία. Σταματήσαμε τον διαγωνισμό για τα 120.000 γεύματα για να εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου τα σχολικά γεύματα τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου".
Ο Νίκος Τόσκας παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως "πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Από τον Μάρτη είχαμε σχηματίσει εντατικούς ελέγχους. Φάνηκε ότι αυτό δεν αρκεί. Αρχίσαμε εντατικοποίηση των μέτρων όπως συμφωνήσαμε με τον Δημο Αχαρνών. Το βράδυ τα συμφωνήσαμε και την επόμενη μέρα υλοποιούνταν. Θα συνεργαστούμε με τον Δήμο Φυλής".
Αναφερόμενος στο θέμα της αστυνόμευσης είπε πως "Έχουν αναπτυχθεί αρκετές ομάδες ΟΠΚΕ και ομάδες τροχαίας και ομάδες της ασφαλείας. Το ίδιο θα γίνει και στις άλλες περιοχές που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη δυτική Αττική. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν επιχειρήσεις σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών η οπλοκατοχής". Πέρα από την αυστηροποίηση της παρουσίας της αστυνομίας στην περιοχή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, αποφάσισε ότι για κάθε δράση και για κάθε επιχείρηση θα είναι ονομαστικά υπεύθυνος ένας αξιωματικός. Στόχος να δοθεί κίνητρο για να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και να αποφευχθεί η διαφθορά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι ειδικά για τοξικομανείς που προσεγγίζουν την περιοχή και ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν 20 προσαγωγές χθες το βράδυ, 16 Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί.
Ακολουθούν πίνακες με συγκριτικά στοιχεία προσαγωγών, συλλήψεων και ελέγχων στην περιοχή:
Παράλληλα, ο κ. Τόσκας τόνισε πως πρέπει να εξετασθεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θέματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό γιατί δεν είναι μειονότητα αλλά είναι Έλληνες πολίτες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πολάκης "Εμείς έχουμε σχεδιάσει άμεσες παρεμβάσεις. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεργασία με την περιφέρεια θα κάνουν επιθεώρηση της περιοχής σχετικά με τα σκουπίδια και την κατάσταση υγιεινής. Θα υπάρξει διαρκής παρουσία κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα γίνει μια παρέμβαση που έχει να κάνει με τα εμβόλια στην περιοχή. Τα ποσοστά της κάλυψης δεν είναι αυτά που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό γιατί μέχρι τώρα δεν ήταν. Θα δημιουργηθεί επίσης τοπική μονάδα υγείας με γενικό γιατρό και όλη την ομάδα που είναι απαραίτητη. Αυτός ο τόπος δεν είναι εκτός σχεδιασμών της πολιτείας."
Τέλος ο υφ. Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε πως η γενική γραμματεία αθλητισμού θα προχωρήσει σε εμβάθυνση των δράσεων και αναβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού: "Υπήρξαν 74 αιτήματα για αθλητικά προγράμματα στην περιοχή. Θα εγκριθούν 18 θέσεις γυμναστών. Δεν υπήρξε κάποια πρόνοια και για ειδικά προγράμματα για την κοινότητα των Ρομά παρόλο που είναι επιδοτούμενα. Κατά την άποψη μας ο ο αθλητισμός είναι ένα από τα βασικά μέσα κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ένταξης".
πηγή φωτογραφίας: sooc
Πηγή: news247.gr