Παραδέχτηκε ότι ήταν... άψογος

Για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ως υπουργός Υγείας της περιόδου Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2014 την υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κατέθεσε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε παρέμβαση για να ζητήσει την παραίτηση του πρώην προέδρου του «Ερρ. Ντυνάν» και νυν προφυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη, έπειτα από απαίτηση του τότε προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα. Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι ήταν επιθυμία της τράπεζας να αλλάξει η διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «ποτέ η τράπεζα δεν βάζει λεφτά σε χρεοκοπημένη επιχείρηση αν δεν αλλάξει η διοίκηση».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι επρόκειτο για μια «διαμάχη μεταξύ δύο ιδιωτών» (νοσοκομείο, τράπεζα), στην οποία ο ίδιος ως υπουργός Υγείας παρενέβη «για να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες», λέγοντας ότι το έκανε με σκοπό να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και «να μην ξηλωθεί το σήμα του Ερυθρού Σταυρού».

Επιπλέον με την παραδοχή ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε την «τυπική αρμοδιότητα» να ζητήσει την παραίτηση Μαρτίνη, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος του «Ντυνάν» «παραιτήθηκε γιατί ήξερε ότι εγώ δεν θα ασχολούμουν με το “Ντυνάν” αν δεν παραιτείτο», ενώ κατέθεσε ότι η παρέμβασή του ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και ότι «ο κ. Σαμαράς γνώριζε ότι ο μόνος τρόπος να σωθεί το “Ντυνάν” ήταν να συμφωνήσει η τράπεζα. Τα υπόλοιπα τα χειρίστηκα εγώ».

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ακόμα σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε με το νοσοκομείο και την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι το έκανε «για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» και για «να πειστεί η τράπεζα να μην προχωρήσει σε επιθετική κίνηση εκπλειστηριασμού, που θα είχε πουληθεί κομμάτι κομμάτι και θα είχαν απολυθεί οι εργαζόμενοι».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος υπέγραψε «ως παρατηρητής», προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, ο οποίος διευκρίνισε: «Υπογράφετε ως συμβαλλόμενο μέρος», με τους τόνους να ανεβαίνουν και τον Αντ. Μπαλωμενάκη να λέει: «Ολα καλά και άγια, αλλά δεν ανέχομαι να με κοροϊδεύουν».

Για «κομπρεμί Σάλλα - υπουργείου Υγείας για να γίνει πλειστηριασμός», μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από προσωρινή διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Αδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι δύο δικαστικές αποφάσεις απεφάνθησαν πως η προσωρινή διοίκηση μπορούσε να προχωρήσει στον πλειστηριασμό, με τον Αντ. Μπαλωμενάκη να επισημαίνει ότι οι αποφάσεις «πουθενά δεν λένε ότι η προσωρινή διοίκηση νομιμοποιείται να κάνει τον πλειστηριασμό».

Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι «όταν το δικαστήριο έκρινε νόμιμο τον πλειστηριασμό, έκρινε και το αίτημα», ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι «ο μάρτυρας πήγε να μας παραπλανήσει».

Ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ακόμα ότι «όταν ανέλαβα εγώ, δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός του πλειστηριασμού, μόνο η μεταφορά του νοσοκομείου στο Δημόσιο», η οποία, είπε, θα σήμαινε και την ανάληψη των χρεών του «Ντυνάν» από το Δημόσιο.

Οσο για τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που υπήρχε στο μνημόνιο, ο Αδ. Γεωργιάδης κατέθεσε ότι την ήθελε η Τράπεζα Πειραιώς γιατί φοβόταν μήπως γίνει γνωστός ένας συγκεκριμένος όρος που περιλαμβανόταν. «Αρα η ρήτρα εμπιστευτικότητας εξυπηρετούσε το να το πάρει η Τράπεζα Πειραιώς», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ακόμα ότι η Τράπεζα Πειραιώς έβαλε υψηλό τίμημα και άρα δεν μπορούσε κανείς άλλος να ακολουθήσει. Οσο για την τροπολογία Βορίδη που έδινε στον αγοραστή την άδεια λειτουργίας και στα μέλη της διοίκησης ασυλία και η οποία ψηφίστηκε μόλις πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει νωρίτερα γιατί ήταν, λέει, «προεξοφλημένη από την αγορά» ότι θα γίνει.

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι ο Μαρτίνης «ήταν παντοδύναμος, εξόντωνε τους πάντες και κάποια στιγμή η ελίτ που τον στήριζε τον πέταξε στα σκουπίδια». Και προσέθεσε ότι το «Ντυνάν» ήταν «κοινωφελές ίδρυμα με δημόσιο χαρακτήρα και μάλιστα νομοθετημένο. Οποιος ήθελε νοσηλευόταν με το Ταμείο του».

Ο Αδ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του είχε καθεστώς ιδιωτικού τομέα και «βαρύνεται με σειρά προστίμων για υπερχρεώσεις ασθενών». «Δεν υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο που δίνει ειδικότητα», απάντησε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

«Ο Μαρτίνης έπεισε την πολιτεία ότι θα φτιάξει κοινωφελές ίδρυμα και για να την πείσει τους έδωσε την ειδικότητα», είπε ο πρώην υπουργός, με τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. να ανταπαντά: «Εξαπατήθηκαν όλοι από έναν διοικητή και αυτό το θεωρείτε πειστικό επιχείρημα;»

Η εξέταση του Αδ. Γεωργιάδη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επίσης έχει εξεταστεί, είχε αποστείλει δήλωση στην επιτροπή, όπου μιλούσε για «μέλη στημένων εξεταστικών επιτροπών» και για «κατασκευασμένους μάρτυρες». Η δήλωση αυτή μαζί με τα σχετικά πρακτικά, αποφασίστηκε να αποσταλεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!