Πέθανε ο Γιάννης Καλατζής
Στην είδηση του θανάτου του αναφέρθηκε από το facebook, ο μουσικός Δημήτρης Χιωνάς που υπήρξε όπως λέει για χρόνια συνεργάτης του.
Γεννήθηκε στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, από γονείς που είχαν βρεθεί στη συμπρωτεύουσα ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το 1943, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ως μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με δύο φίλους του, θα δημιουργήσουν το «Τρίο Μορένο» (ήταν της μόδας τότε τέτοιου είδους σχήματα) και θα ξεκινήσουν εμφανίσεις σε διάφορες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης. Κάποια βραδιά σε μια απ’ αυτές, θα βρεθεί ο -σπουδαίος ερμηνευτής κι εξαιρετικά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια- Τώνης Μαρούδας, θ’ ακούσει τα τρία παιδιά, θα ενθουσιαστεί και θα τους προτείνει να εμφανιστούν μαζί του στην Αθήνα.
Θα μάθει να παίζει μπουζούκι κι έτσι θα καταφέρει να εξασφαλίσει μεροκάματο πάλι στην Πλάκα, σ’ ένα μαγαζί με την επωνυμία… «Χρυσός κόκορας». Όλα όμως θ’ αλλάξουν γι’ αυτόν όταν θα δεχτεί ν’ αντικαταστήσει ένα συνάδελφό του και να παίξει εκείνος μπουζούκι στην περίφημη «Γιορτή κρασιού» που για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα γινόταν κάθε καλοκαίρι στο Δαφνί.
Εκεί θα τον ακούσει ο Γιώργος Μητσάκης, ο οποίος είχε αναγάγει την ανακάλυψη ταλέντων σε επιστήμη και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαυε να δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά -ασχέτως με το πόσα από αυτά του το αναγνώρισαν όταν έγιναν μεγάλοι και τρανοί τραγουδιστές.
Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται με αποτέλεσμα να συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Σπανός. Συμμετείχε σε άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.
Συνεργάζεται με τον Μάνο Λοΐζο που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο φρέσκα ονόματα της νεοσύστατης MINOS (με αυτό το όνομα) και ετοιμάζουν μαζί τραγούδια για το άλμπουμ "Σταθμός". Σημαδιακός τίτλος που σήμανε την έναρξη της «χρυσής εποχής» για τον Γιάννη Καλατζή και επιτυχίες όπως το «Σταθμό» αλλά και στις 45 στροφές «Δελφίνι-δελφινάκι», «Το παλιό ρολόι», «Το μελαχρινάκι» και «Πίσω απ’ την πόρτα», όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ειδικά το «Δελφινάκι» έγινε τεράστια επιτυχία κι ακουγόταν παντού!
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους. Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές.
Από τότε μέχρι το 2003 απέχει συνειδητά από τη δισκογραφία. Εκείνη τη χρονιά επανέρχεται με το διπλό cd "Τα αυθεντικά", ξανατραγουδώντας δικά του τραγούδια, καθώς και κάποια που είχαν περάσει στη δισκογραφία με άλλες φωνές.
Το 2013 ο Γιάννης Καλατζής τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος Your Face Sounds Familiar που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο να τον υποδύεται και να εκτελεί ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το «Δελφίνι δελφινάκι».
Πηγή: news247.gr