Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη

Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών άρχισε τις διαδικασίες για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Το μεσημέρι τις Δευτέρας το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε πως προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προϊδεάζοντας σχεδόν για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης «από τις αντιδράσεις των αγορών την Παρασκευή, μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου, φάνηκε πως οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το περιεχόμενο της έκθεσης».

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%. Κάτι τέτοιο θα διασώσει τις εντυπώσεις αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα, όσον αφορά το επιτόκιο, είναι παραπλανητική καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή του σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο

Το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκυριακούς και λιγότερο συγκυριακούς λόγους. Η ζήτηση που εκδηλώνεται από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγγυάται την υπερκάλυψη της έκδοσης και κυρίως ότι τόσο το κουπόνι όσο και η τελική απόδοση του ομολόγου θα κινηθούν κοντά στο εύρος που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.

Που οφείλεται η μεγάλη ζήτηση; Σε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία, αλλά και με τεχνικής φύσης θέματα. Ειδικότερα:

1) Το ομόλογο εκδίδεται σε μια περίοδο που το momentum για την ελληνική οικονομία είναι θετικό δεδομένης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου και της επικύρωσης της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018.

2) Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στηρίζει την επενδυτική ψυχολογία, ειδικά από τη στιγμή που οίκος δίνει 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας έως τον Ιούλιο του 2018.

3) Η εν λόγω έξοδος στις αγορές είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM έως και το 2019. Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά που θα δανεισθεί.

4) Το πενταετές ομόλογο θα ωριμάζει το 2022, ήτοι ταυτίζεται η διάρκεια του με την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, γεγονός που σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

5) Ομοίως το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

6) Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου, δίνει πρόσθετες διασφαλίσεις στους επενδυτές. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομολόγα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

7) Σήμερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί θεσμικούς επενδυτές και funds που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

8) Η προσδοκία ότι έστω και λίγο πριν την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE, είναι ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους νέους τίτλους.

Süddeutsche Zeitung «Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές»

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «H επιστροφή», γράφει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θα αποτελούσε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Είναι όμως ακόμη ώριμη η χρονική στιγμή για αυτό;». Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι στην έννοια της διάσωσης υπάρχει και ένα χρονικό σημείο που αυτή τελειώνει, με τον ασθενή να βγαίνει ίσως με κάποιες μόνιμες βλάβες αλλά να επιβιώνει, ενώ μετά τα μέτρα διάσωσης και συνδρομής ακολουθεί η φάση της αποθεραπείας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, επισημαίνεται στη συνέχεια, η ατέρμονη διάσωση ως ένα πολιτικό, επιχειρησιακό παιχνίδι έχει τραβήξει ήδη για περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά στο μεταξύ διαγράφεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μία αρχή του τέλους της. Ακόμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατόπιν σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται αυτές τις μέρες για την επάνοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές και για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια να εξασφαλίσει χρήματα από ιδιώτες πιστωτές. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει επισήμως το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μία ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους έχει ήδη αναθέσει σε έξι διεθνείς τράπεζες να σταθμίσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους και η Deutsche Bank.

Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung , οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων πενταετούς διάρκειας, μόλις το κόστος αναχρηματοδότησης πέσει κάτω από 5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστροφή θα ήταν επιτυχής αν εξασφαλιζόταν η συμμετοχή προπαντός ξένων επενδυτών και λιγότερο αυτή των ελληνικών τραπεζών.

Στην τρέχουσα αγορά μία τέτοια επιτυχία θεωρείται πιθανή, καθώς σπανίζουν τίτλοι με παρόμοιες αποδόσεις, τονίζεται. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, «Μία επιστροφή στις αγορές θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παραμελήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», καθώς, όπως προσθέτει, σε διαφορετική περίπτωση μία επάνοδος θα μπορούσε να αποβεί και επιζήμια -δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη ασταθής. Κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν ανάλογους φόβους, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ εξίσου έντονα οι διεθνείς πιστωτές εμμένουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει οικονομικώς να σταθεί ταχέως στα πόδια της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς ουδείς επιθυμεί να ρισκάρει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, οι Έλληνες οφείλουν κατά τη βούληση της ΕΕ να λανσάρουν στην αγορά μερικά κρατικά ομόλογα με διαφορετική διάρκεια προ της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Η Süddeutsche Zeitung τονίζει τις ενθαρρυντικές σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με βάση την θετική εμπειρία από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Ιρλανδίας, της Κύπρου ή της Πορτογαλίας, ο οποίος τόνισε επιπλέον την αναγκαιότητα για σωστή διαχείριση της επικοινωνίας της προσπάθειας προς τις αγορές. Παράλληλα, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν ότι η χώρα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολογιακών τίτλων, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί μαζί με την Κύπρο, για λόγους πιστοληπτικής αξιοπιστίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

mignatiou.com


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!