Α.Τριανταφυλλίδης: «Να ενώσουμε δυνάμεις για να ξαναδώσουμε ζωή στο Θερμαϊκό»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α.Τριανταφυλλίδης:
«Να ενώσουμε δυνάμεις για να ξαναδώσουμε ζωή στο Θερμαϊκό».(ΒΙΝΤΕΟ)
«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για τον Θερμαϊκό Κόλπο και στην κατεύθυνση αυτή, νομίζω ότι αργήσαμε. Έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί ο οργανισμός προστασίας και αξιοποίησης του Θερμαϊκού, που θα συνενώνει, θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και κυρίως θα υλοποιεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε προς την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου.
«Η τριπλέτα του επιθυμητού για τον Θερμαϊκό αφορά: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ . Ωστόσο τόσο η Πόλη όσο και η Πολιτεία δίνουν διαχρονικά, εκ του αποτελέσματος, την εικόνα σα να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη θαλάσσια αυλή της Πόλης, που είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος ή ακόμη χειρότερα να την έχουν μετατρέψει στην πίσω αυλή της πόλης, όπου ως γνωστόν εναποθέτουμε ό,τι παλιό, σκουριασμένο και αχρησιμοποίητο. Ευελπιστώ σε μια θαλάσσια αυλή που θα προσεγγίζει την εικόνα γειτονικών ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Μασσαλία και η Νάπολη, αλλά και βαλκανικά λιμάνια, όπως το Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ, που οι προβλήτες τους σφύζουν από ζωή με μαρίνες, πλοία, κρουαζιερόπλοια, επισκέπτες και καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος».
Ο κ. Α. Τριανταφυλλίδης όρισε την «ταυτότητα» του Θερμαϊκού κόλπου, ως «τον μεγαλύτερο κόλπο του Αιγαίου, όπου χωροθετείται το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο και αναπτύσσονται δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές ζώνες (Κασσάνδρα και Πιερία-Όλυμπος)». Στην παραλιακή ζώνη του κόλπου διαβιεί το 50% του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας και παράγεται περίπου το 18% της μεταποιητικής βάσης και παραγωγής. Τα δύο ανωτέρω στοιχεία τόνισε είναι χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πεδίου δράσης για ανάπτυξη.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ικανό, αναγκαίο και αναντικατάστατο προαπαιτούμενο- συνοδηγό κάθε παραγωγικής, επενδυτικής πρωτοβουλίας, ενώ η ρύπανση και η μόλυνση είναι εχθρός της επιχειρηματικότητας που θέλει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης. Για να το πω διαφορετικά χωρίς προστασία του περιβάλλοντος ανάπτυξη δεν υφίσταται. Προστασία Περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα, νέες επενδύσεις, νέες παραγωγικές μονάδες ειδικά στο χώρο του Τουρισμού πάνε χέρι-χέρι».
Η επαναλαμβανόμενη, επί σειρά ετών, εικόνα ρύπανσης του Θερμαϊκού, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης στην ομιλία του, από πλήθος πηγών ρύπανσης έχει μετατρέψει το Θερμαϊκό κόλπο ακόμη και μπροστά στο μνημείο σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, σε επιπλέουσα χωματερή δημιουργώντας συνθήκες που δεν συνάδουν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Αναφερόμενος στις 6 πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, ρωτώντας τα μέτρα αντιμετώπισης των συγκεκριμένων πηγών ρύπανσης και επισημαίνοντας ότι αντιμετώπιση των αιτίων της ρύπανσης βαδίζει ταυτόχρονα με τα μέτρα απορρύπανσης του Θερμαϊκού, σκωπτικά ανέφερε «ευτυχώς μας σώζει ο Βαρδάρης, μας σώζουν τα υπόγεια ρεύματα καθαρισμού. Για πόσο όμως ακόμη; » αναρωτήθηκε!
Δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, καθώς υπάρχουν πρόδηλες αρμοδιότητες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής στην περιοχή, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εκτέλεσης έργων που είναι ενταγμένα σε προγράμματα και αφορούν τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Α. Τριανταφυλλίδης ανέδειξε την συνειδητή επιλογή και απόφαση του Πρωθυπουργού να οργανώσει και να λειτουργήσει Πρωθυπουργικό γραφείο, στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, επιβεβαιώνοντας έτσι το ειδικό βάρος και ενδιαφέρον που αποδίδει ο Αλέξης Τσίπρας σε θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης: