ΚΑΣ: Νέα αναβολή στην απόφαση για Ελληνικό

Το θέμα της συζήτησης είχε ως εξής: «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» για την ερχόμενη Τρίτη (3/9). 

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνέχισε εκείνη της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία διεκόπη μετά από σχεδόν οκτώ ώρες και λόγω προχωρημένης ώρας, κατά την οποία κύριο θέμα συζήτησης ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Στην εισήγησή της σήμερα, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».

-Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.

-Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».

-Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια. Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.

Κάποια από τα μέλη που μειοψήφησαν, θεώρησαν ότι τα δυο θέματα (των χωρικών διατάξεων και της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού) μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία είχαν παρατεθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταμάταγε και η πίεση της κοινής γνώμης, καθώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης, στην ουσία διασύρει το κύρος του ΚΑΣ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Πηγές Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες

Το βράδυ της Τετάρτης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση:"Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό".

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!