Οι διεθνείς πιέσεις καθιστούν αβέβαιη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με τη διεξαγωγή τη Δευτέρα στο Ιρακινό Κουρδιστάν του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία λόγω των τεράστιων πιέσεων και των διεθνών απειλών για να ματαιωθεί η ψηφοφορία αυτή που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί πρόκειται να κάνει γνωστή την τελική θέση του αύριο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αρμπίλ ενώ ξένοι αντιπρόσωποι διαδέχονται ο ένας τον άλλον για να επιχειρήσουν να τον πείσουν να μην πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα.

Υψηλά ιστάμενη κουρδική πηγή στη Σουλεϊμανίγια δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο επικεφαλής μιας επίλεκτης μονάδας των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Κάσεμ Σολεϊμάνι, επέστρεψε στο Κουρδιστάν για μια τελευταία συνάντηση με τους αξιωματούχους της περιοχής.

Σήμερα βρίσκεται στη Σουλεϊμανίγια και πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στην Αρμπίλ. «Είναι η τελευταία επίσκεψή του πριν από το δημοψήφισμα. Θέλει να προειδοποιήσει τους κούρδους αξιωματούχους πως το Ιράν αντιτίθεται σοβαρά στη διεξαγωγή του και να τους προειδοποιήσει για να μην το πραγματοποιήσουν», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Οι Ιρανοί εξακολουθούν να πιέζουν για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κουρδιστάν και τη Βαγδάτη. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι το Ιράν ασκεί πίεση στη Βαγδάτη για να δεχθεί τα κουρδικά αιτήματα και να διευθετήσει τη διένεξη για τον προϋπολογισμό, τον μισθό των πεσμεργκά και τις διαφιλονικούμενες περιφέρειες», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

«Απορρίπτεται, σήμερα και στο μέλλον»

Το 2014, εξαιτίας μιας διένεξης αναφορικά με τις εξαγωγές πετρελαίου, η Βαγδάτη είχε αποφασίσει να μην καταβάλει το 17% του εθνικού προϋπολογισμού, δηλαδή 12 δισ. δολάρια, στην κουρδική περιφέρεια.

Οι συνέπειες έγιναν αμέσως αισθητές αφού τα χρήματα αυτά αντιπροσώπευαν το 80% των εσόδων του προϋπολογισμού της περιφέρειας και οι μισθοί, περιλαμβανομένων αυτών των μαχητών πεσμεργκά, μειώθηκαν.

Οι διαφιλονικούμενες περιοχές είναι ζώνες που συνταγματικά βρίσκονται υπό την εξουσία της Βαγδάτης και τις οποίες διεκδικεί το Κουρδιστάν, όπως η πετρελαϊκή περιοχή του Κιρκούκ, καθώς και ζώνες στον βορρά και στο κέντρο της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα σε ανακοίνωσή του «την ανησυχία του για την εν δυνάμει αποσταθεροποιητική επίδραση του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαγάγει με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την ερχόμενη εβδομάδα».

Τα μέλη του Συμβουλίου «καλούν για την επίλυση κάθε προβλήματος ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν μέσα στο πλαίσιο του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε την Τρίτη ότι απορρίπτει κάθε μορφή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, έστω κι αν οι Κούρδοι διαβεβαιώνουν πως δεν θα οδηγήσει αμέσως στην ανεξαρτησία.

«Το δημοψήφισμα απορρίπτεται, σήμερα ή στο μέλλον, είτε διεξαχθεί στην περιφέρεια του Κουρδιστάν μέσα στα σύνορα του 2003 είτε μέσα στις διαφιλονικούμενες ζώνες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την Τετάρτη τον Μασούντ Μπαρζανί να παραιτηθεί από το δημοψήφισμα για να αποφύγει «νέες κρίσεις». Εξάλλου η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, παρά τις διαφορές τους, ενώθηκαν για να καταγγείλουν αυτή την ψηφοφορία.

«Υποκρισία»


Όμως προς το παρόν ο κούρδος ηγέτης αρνείται επισήμως να αλλάξει τη θέση του. Χθες Πέμπτη απέρριψε «την πρωτοβουλία» του ιρακινού προέδρου, του Κούρδου Φουάντ Μαασούμ.

Αυτός ο τελευταίος, σ' ένα έγγραφο που το Γαλλικό Πρακτορείο είχε την ευκαιρία να αναγνώσει, πρότεινε την έναρξη «διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις» με τη στήριξη του ΟΗΕ.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ανώτατης Επιτροπής υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους, η οποία θα περιλάμβανε τους πρωθυπουργούς του Ιράκ και του Κουρδιστάν και τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου.

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, οι εντάσεις είναι ζωηρές ανάμεσα στο Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις διαφιλονικούμενες ζώνες στις οποίες το Κουρδιστάν θα ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Το δημοψήφισμα είναι «μια υποκρισία, είναι αποκλειστικά ένα μέσο για να ασκηθεί πίεση επί της κεντρικής κυβέρνησης. (...) Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση μέχρι θανάτου», τόνισε ο Ατέφ Αναγιάρ, αξιωματούχος του Χασντ αλ-Σαάμπι --που συνασπίζει τις κυρίως σιιτικές παραστρατιωτικές μονάδες-- στην Τουζ Χορμάτου.

Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στην επαρχία Σαλαχεντίν, αποτελεί μέρος, όπως το Κιρκούκ, των περιφερειών του Ιράκ τις οποίες διεκδικούν τόσο η κεντρική εξουσία της Βαγδάτης όσο και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χάντι αλ-Αμέρι, επικεφαλής της οργάνωσης Μπαντρ, ισχυρής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, είχε προειδοποιήσει εναντίον ενός «εμφυλίου πολέμου». Στις 16 Σεπτεμβρίου, ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη στο Κιρκούκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.

Παρά την κρίση αυτή, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έφθασαν σήμερα στο κέντρο της Αλ-Σαρκάτ, μιας τοποθεσίας βόρεια της Βαγδάτης που ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του κύριου στόχου των ιρακινών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ: της Χαουίτζα, μιας τοποθεσίας που κατελήφθη τον Ιούνιο 2014 από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!