“Θεσσαλονίκη 1917 - H φωτιά που γέννησε μια πόλη” η προβολή σε εκδήλωση των Γραφείων Περιβ/ντικής Δυτ. Θεσ/νίκης. Δηλώσεις Γρ. Βαρδαρινού και Δ. Μιχελάκη


Μια καταπληκτική ευκαιρία δόθηκε στους δασκάλους και καθηγητές που παρευρέθηκαν στην προβολή της ταινίας  ντοκιμαντέρ με θέμα "Θεσσαλονίκη 1917 -  Η φωτιά που γέννησε μια πόλη" μια εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στη Μονή Βλατάδων, στα πλαίσια των 100 χρόνων απο το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την πορεία της Θεσσαλονίκης.
Η ταινία - ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην πυρκαγιά που έπληξε την Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1917 και εκείνη η πυρκαγιά υπήρξε η αιτία ώστε να διαμορφωθεί η πόλη στην σημερινή της μορφή.
Η φωτιά στο πέρασμά της άφησε άστεγους πάνω απο 70000 - 75000, μια ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κέντρου της πόλης, κατέκαψε περίπου 10000 κτίσματα, σπίτια και καταστήματα. Μαζί με αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα κατεστραμμένα μνημεία της πόλης.
Η πόλη ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου αποφασίζει την εκ νέου διαμόρφωση της πόλης  και στηριζόμενη στο σχέδιο ου Ερνεστ Εμπράρ.
Η ταινία στηρίζεται σε πολύτιμο αρχειακό υλικό, σε αφηγήσεις ιστορικών και ερευνητών σε γραπτές μαρτυρίες, που υπήρξαν η αιτία να δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό σενάριο.
Σημαντικό στοιχείο του ντοκιμαντέρ η πολύ καλή ποιότητα της εικόνας και η σε βάθος ανάλυση των γεγονότων.
Σκηνοθέτης της ταινίας - ντοκιμαντέρ ο κ Γρηγόρης Βαρδαρινός. Είναι μια συμπαραγωγή του Γρ. Βαρδαρινού και της Cosmote TV, με την υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Πολλά συγχαρητήρια στις υπευθύνους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθιας Εκπαίδευσης  ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης κ Δέσποινα Μιχελάκη και Βίκυ Ιππέκη για την οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης.

Δείτε δηλώσεις του σκηνοθέτη κ Γρηγόρη Βαρδαρινού και της υπευθύνου του Γραφείου Περιβαλλοντικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  κ Δέσποινας Μιχελάκη.




















Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!