Εφ' όλης της ύλης συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα
Επενδυτική και οικονομική συνεργασία, ενεργή στήριξη των ΗΠΑ στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πιέσεις του Λευκού Οίκου προς το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του προς την Ελλάδα, ενεργειακοί αγωγοί και γεωτρήσεις, στήριξη της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, αλλά και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και το Μακεδονικό είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα τεθούν σήμερα στο Οβάλ Γραφείο, στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Τραμπ.
Παρότι τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά, είναι προφανές ότι βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να διασφαλίσει την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Και αυτό, όπως θα διαμηνύσει σήμερα ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΗΠΑ, μπορεί να γίνει σε δύο επίπεδα: αφενός, να συνεχίσει να πιέζει η Ουάσινγκτον τους Ευρωπαίους -όπως γινόταν επί προεδρίας Ομπάμα- για διευθέτηση του ελληνικού χρέους και περαιτέρω μέτρα απομείωσής του. Αφετέρου, αν μη τι άλλο η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να πει και μία... κουβέντα παραπάνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επηρεάζοντας τις αποφάσεις του Ταμείου σε όλα τα επίπεδα: και στο αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, και ως προς το τί τυχόν μέτρα θα ζητήσει -κάτι που, ευλόγως, επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Πέραν αυτών, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι “γαλαντόμος” και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες: αν, δηλαδή, θα δηλώσει κάτι για την ανάγκη να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος...
Πέραν των παραπάνω, αλλά και του “σήματος” για περαιτέρω επενδύσεις που επιδιώκει η Αθήνα από τον Λευκό Οίκο, στην ατζέντα Τσίπρα-Τραμπ θα παίξει καθοριστικό ρόλο η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού όλα δείχνουν πως, έστω και εξ αντανακλάσεως, αυτή η συγκυρία φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί πρόσκληση το τί θα πάρει η Αθήνα, αν τελικώς αποφασίσει να “δώσει”, ως “αντίβαρο” του Ιντσιρλίκ, την Σούδα για χρήση 5 ετών από τις ΗΠΑ. Μένει να φανεί αν η συζήτηση θα αφορά και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F16, ενώ πέραν της εξαιρετικής γεωστρατηγικής αξίας της βάσης της Σούδας, το μήνυμα Τσίπρα προς τον “πλανητάρχη” θα είναι σαφές: σε μία περιοχή που η ένταση ολοένα και κλιμακώνεται, η Ελλάδα αποτελεί “φάρο” σταθερότητας και αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί... εμπράκτως. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση θα επεκταθεί στις ελληνοτουρκικές και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ο πρωθυπουργός θα επισημάνει με νόημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως αν η πΓΔΜ δεν αποδείξει πως θέλει όντως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. -κρατώντας γόνιμη στάση στις συζητήσεις για το ονοματολογικό- τότε η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ανάψει το “πράσινο φως”.
Πέραν αυτών, η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στο ενεργειακό κομμάτι, καθώς πέραν της ενεργού εμπλοκής της Exxon Mobil στην επόμενη φάση των γεωτρήσεων στην Κύπρο, η εν λόγω εταιρεία (της οποίας ήταν επικεφαλής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον ως την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα επεκταθεί και στο “οικόπεδο 10” νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, είχαν, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκεται και το Κυπριακό.
Πηγή: news247.gr