Ανακοίνωση ΣΠΟΥΤΝΙΚ σχετικά με την αλλοίωση του χώρου και την παραβίαση της απόφασης παραχώρησης

Ανακοίνωση σχετικά με την αλλοίωση του χώρου και την παραβίαση της απόφασης παραχώρησης
Το φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή την Παρασκευή στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, έναν από τους τελευταίους ελευθέρους χώρους στην πόλη. Πλούσιες συζητήσεις, όμορφες συναυλίες καθώς και πλήθος συλλογικοτήτων και εκθέτων μετέτρεψαν αυτό το φεστιβάλ ακριβώς σε αυτό που επιδιώκαμε να είναι: μία γιορτή ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλες και σε όλους, που θα αποδεικνύει ότι ένα άλλο πρότυπο σχέσεων είναι εφικτό και θα αποτελεί ένα ουσιαστικό πολιτικό και πολιτιστικό αντιπαράδειγμα. Δυστυχώς, η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του διημέρου και η δεύτερη ημέρα αναβλήθηκε.
Η μία μέρα αυτή, ωστόσο, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων. Και δε μένει πάρα να απαντήσουμε, τόσο στα σχόλια περί αλλοίωσης της αισθητικής του πάρκου, όσο και στην καταγγελία παράβασης της παραχώρησης του χώρου από το δήμο. 
Ως προς τα σχόλια για την αισθητική, είναι σαφές ότι το ζήτημα που προέκυψε είναι βαθύτερο και εμπεριέχεται στη συνολικότερη αντίληψη περί της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων. Αυτοί που οραματίζονται δημόσιους χώρους κλειστούς και στείρους που δεν θα είναι αξιοποιήσιμοι από συλλογικότητες ή φορείς αλλά ούτε από τους πολίτες είναι οι ίδιοι που αντιδρούν στην παραχώρηση του πάρκου για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και οι ίδιοι που θεωρούν προσβολή τις αισθητικής τους εκατοντάδες ανθρώπους που διασκεδάζουν και μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα τους βρίσκουν διέξοδο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. 
Σε ότι αφορά την καταγγελία του δήμου για την παράβαση του εγγράφου παραχώρησης του χώρου των εκδηλώσεων, το μόνο που έχουμε να παραθέσουμε είναι το ίδιο το έγγραφο που αναφέρει ότι εφόσον δεν προκαλεί φθορές μπορεί να εγκατασταθεί προσωρινός εξοπλισμός. Οι ευθύνες που βαραίνουν το δήμο όμως υπάρχουν και δε βρίσκονται στο γεγονός ότι μας παραχώρησε το πάρκο για να το «μολύνουμε» με την αισθητική μας. Βρίσκονται στο γεγονός ότι, αδιαφορώντας για την συνολική κατάσταση της πόλης, η διοίκηση του δήμου αναζητά περιοχές βιτρίνες που θα μένουν ανέγγιχτες, την ιδιά στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα της παραμένει υποβαθμισμένο. 
Όταν, λοιπόν, που κάποιοι επιλέγουν να μας καταγγείλουν, γιατί τους προσβάλλουμε την αισθητική, εμείς επιλέγουμε να διεκδικούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους. Επιλέγουμε να διεκδικούμε μία πόλη δομημένη στις ανάγκες των πολιτών της, ανεξάρτητα αν αυτοί μένουν στην παραλιακή ή στο βαρδάρη. Το Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να δείξει ότι η ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι δικαίωμα, για να γίνει όσο το δυνατόν ευρύτερο και συμμετοχικό. Αν μένει κάτι να κάνουμε λοιπόν, είναι να ευχαριστήσουμε όλον αυτό τον κόσμο που με την παρουσία και τη βοήθειά του στήριξε το εγχείρημα μας και έκανε την περασμένη Παρασκευή πολύ ομορφότερη…



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!