Δεκαετής καμπάνα στον Διώτη με αναστολή

Ήταν κάποτε η λίστα Λαγκάρντ. Στο περιεχόμενό της επικεντρώθηκε όλο το πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ γύρω από αυτήν τη λίστα εκτυλίχτηκε ένα θρίλερ πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τα χρόνια πέρασαν. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορήθηκε και δικάστηκε από ειδικό δικαστήριο με τη γνωστή απόφαση, το στικάκι με τα ονόματα του καταλόγου εντοπίστηκε σε κάποιο συρτάρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ οι χειρισμοί του τότε άρχοντα του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα Διώτη, πρώην στελέχους της ΕΥΠ, βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης αλλά και της δημοσιογραφικής έρευνας.

Στη συνέχεια ήρθαν οι πραγματικές λίστες. Χρειάστηκε να στείλουμε δικαστικούς λειτουργούς, να εμπλακεί η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, ώστε η πραγματική λίστα να έρθει κάποια στιγμή εδώ στην ΑθήναΉταν κάποτε η λίστα Λαγκάρντ, από όπου ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες η εθνική οικονομία θα αντλούσε σημαντικά πρόστιμα και άρα κονδύλια, και άνθρωποι υψηλά ιστάμενοι που φιγουράρισαν σε αυτήν τη λίστα θα αντιμετώπιζαν τη Δικαιοσύνη και τον πέλεκυ. Την πρώτη λίστα μαϊμού τη δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης στο «Hot Doc».

Στη συνέχεια ήρθαν οι πραγματικές λίστες. Χρειάστηκε να στείλουμε δικαστικούς λειτουργούς, να εμπλακεί η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, ώστε η πραγματική λίστα να έρθει κάποια στιγμή εδώ στην Αθήνα. Και όταν ήρθε, ανακαλύψαμε πως ο τότε ΥΠΟΙΚ εκούσια, ακούσια, λίγο ενδιαφέρει, προστάτευσε ξαδέλφες και συγγενείς του, δηλαδή τον εαυτό του.

Ο ισχυρός ανήρ Ευάγγελος Βενιζέλος «αποθήκευσε» το ηλεκτρονικό στικάκι με τη λίστα σε κάποιο συρτάρι του, για να το ανακαλύψει αργότερα. Τέλος, ο εισαγγελέας Διώτης προχώρησε σε διάφορους χειρισμούς, περίεργους χειρισμούς, που ούτε ένα μικρό παιδί που θα ερχόταν σε πρώτη επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα δεν θα τους έκανε.

Τελικά τι απέμεινε από τη λίστα Λαγκάρντ; Μια σειρά από επιφανή ονόματα της ελληνικής ελίτ, του πλούτου και της πολιτικής, των εκδοτών και του επιχειρείν, αλλά επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα. Τα χρήματα που εισπράχθηκαν ως πρόστιμα είναι επιεικώς ανύπαρκτα.

Οι προσδοκίες για την πλήρη διερεύνηση των λογαριασμών παραμένουν έωλες. Και ο πολίτης διερωτάται ακόμη αν ποτέ επί της ουσίας υπήρξε λίστα Λαγκάρντ ή απλώς η κοινωνία το είδε στο όνειρό της.

Και όμως λίστα Λαγκάρντ υπήρξε, με ονόματα, Α.Φ.Μ., με διευθύνσεις και με αριθμούς λογαριασμών.

Ακόμη, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, τα στοιχεία ερευνώνται. Και οι πολίτες αναμένουν. Αυτοί όμως φορολογούνται, οι λογαριασμοί τους δεσμεύονται στις τράπεζες, κατασχέσεις γίνονται καθημερινά για τα χρωστούμενα στην εφορία. Πρόκειται για τους γνωστούς άγνωστους Έλληνες φορολογουμένους. Για τους άλλους της λίστας Λαγκάρντ υπάρχει, ως φαίνεται, ένα ειδικό καθεστώς.

Καταδίκη Διώτη

Στο πλαίσιο αυτό, ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή επιβλήθηκε στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τον κ. Διώτη ένοχο, καθώς απεφάνθη πως δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC.

Επίσης, το δικαστήριο αναγνώρισε πως οι ενέργειές του έγιναν έτσι ώστε τα 2.059 πρόσωπα της λίστας να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν.

Η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ζητήσει την απαλλαγή του κ. Διώτη, υποστηρίζοντας πως η παράδοση του επίμαχου αρχείου με τα ονόματα στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο. Παράλληλα, η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει πως οι χειρισμοί Διώτη δεν προκάλεσαν ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας η οποία τον βαρύνει.

Διαβάστε επίσης:

Ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή στον Διώτη,  Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!