Χαμηλώνει την πρόβλεψη για το φετινό ΑΕΠ το ΔΝΤ -Αύριο οι εκτιμήσεις για το πλεόνασμα
Χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου, βάζει τον πήχη για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να το, θέτει κάτω από τους στόχους και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού προγράμματος και του Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το World Economic Outlook, για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% έναντι 2,1% που προέβλεπε στην Έκθεση του Ιουλίου, με βάση την οποία ενέκρινε κατ’ αρχήν το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Με ρυθμούς 1,8% προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι στο 4ο 3μηνο του 2017 το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμούς 3,6%, εκτίμηση που μπορεί να προκαλεί έκπληξη αλλά μάλλον δικαιολογείται από το ότι το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο ήταν κάκιστο (- 1%).
Για το 2018 οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν ίδιες, δηλαδή 2,6%, που είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες του Προσχεδίου και του ευρωπαϊκού προγράμματος για 2,4%. Η εικόνα «θολώνει» και το κλίμα βαραίνει όσο πάμε πιο μακριά, αφού το ΔΝΤ επιμένει πως το 2022 το ΑΕΠ δεν θα «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 1%, εκτίμηση που έχει προκαλέσει τριβές με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους, καθώς αυτή η πρόβλεψη «χτυπάει» στη βιωσιμότητα του Χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον Ιούλιο, για το 2019 και το 2020 ο πήχης του ΑΕΠ τίθεται στο 1,9%, ενώ για το 2021 κατεβαίνει πιο κάτω στο 1,8%, ως αποτέλεσμα των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% που δεσμεύουν την ελληνική οικονομία ως το τέλος του 2022.
Αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανεργία, παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουλίου, δηλαδή στο 22,3% και στο 20,7% για φέτος και το 2018 αντιστοίχως κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (22% και 20,8% αντιστοίχως).
Ωστόσο, συνεχίζουν να προκαλούν τριβές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του Ταμείου, καθώς δεν προβλέπει μείωση της ανεργίας το 2022 παρά μόνο στο 17,1%.
Το Σάββατο, ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης θα συναντήσουν την Κ. Λαγκάρντ στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις του Ταμείου εν όψει της αξιολόγησης, που ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου.
Αναμφίβολα η αυριανή δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018, θα δείξει αν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απόσταση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων, αφού κάτι τέτοιο θα αφήσει ορθάνοικτο το παράθυρο για νέα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην Έκθεση του Ιουλίου επέμεινε ότι το πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπερνά το 2,2%, απέχοντας έτσι περίπου 2,4 δις ευρώ από το στόχο για 3,5%.
Πηγή: www.iefimerida.gr