Στους Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young απονεμήθηκε το φετινό νόμπελ Ιατρικής
Στους Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, το πρώτο που δίνεται φέτος.
Οι τρεις ερευνητές βραβεύτηκαν για τη μελέτη τους επί του μοριακού μηχανισμού που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.
BREAKING NEWS The 2017 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young. pic.twitter.com/lbwrastcDN
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2017
«Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη. Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν ένα εσωτερικό, βιολογικό ρολόι που τους βοηθάει να προσδοκούν και να προσαρμόζονται στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ημέρας. Αλλά πώς ακριβώς δουλεύει αυτό το ρολόι; Οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young μπόρεσαν να εξετάσουν από μέσα το βιολογικό ρολόι και να αποσαφηνίσουν τις εσωτερικές του διεργασίες. Τα ευρήματά τους εξηγούν πως τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς ώστε να συγχρονίζονται με την περιστροφή της Γης.
»» Χρησιμοποιώντας μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) ως οργανικά μοντέλα, οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ απομόνωσαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον φυσιολογικό βιολογικό ρυθμό. Έδειξαν ότι το γονίδιο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταβολίζεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπροσθέτως, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν πρόσθετα πρωτεϊνικά συστατικά του μηχανήματος αυτού, αποκαλύπτοντας τον μηχανισμό που ελέγχει τον αυτοσυντηρούμενο ωρολογιακό μηχανισμό μέσα στο κύτταρο. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι το βιολογικό ρολόι λειτουργεί με τις ίδιες αρχές στα κύτταρα και άλλων πολυκύτταρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
»» Με εξαιρετική ακρίβεια, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει τη φυσιολογία μας στις δραματικά διαφορετικές φάσεις της μέρας. Το ρολόι ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες όπως η συμπεριφορά, τα επίπεδα ορμονών, ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός. H ευεξία μας επηρεάζεται από μία αναντιστοιχία μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και αυτού του εσωτερικού ρολογιού, για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε κατά μήκος διαφορετικών ζωνών ώρας και παθαίνουμε "τζετ λαγκ". Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις πως η χρόνια απόκλιση μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που καθορίζεται από τον εσωτερικό μας χρονομέτρη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων ασθενειών», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.
Our biological clock helps to regulate sleep patterns, feeding behavior, hormone release and blood pressure #NobelPrize pic.twitter.com/NgL7761AFE
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2017
Πηγή: www.lifo.gr