Εμφύλιος στην Κεντροαριστερά για την μυστική συμφωνία Θεοδωράκη-Γεννηματά -«Κινδυνεύει η ενότητα»
Με έντονο ύφος αντέδρασαν υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αλλά και η ΔΗΜΑΡ, στην συμφωνία Θεοδωράκη-Γεννηματά για μη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Θέμα το οποίο απειλεί την ενότητα του νέου φορέα πριν καν ιδρυθεί!
Οι Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης – που έμαθαν την συμφωνία των δύο ηγετών κατά την διάρκεια του χθεσινού debate - τάχθηκαν υπέρ μιας ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατηγόρησαν την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη για μυστικές συμφωνίες ερήμην των υπολοίπων και τους ζήτησαν να ανακαλέσουν την συμφωνία. Προειδοποίησαν δε ότι σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται διχασμός και κινδυνεύει η ενότητα του εγχειρήματος.
Σε άτυπη ενημέρωση πάντως από το γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για «μυστική συμφωνία», αλλά για «κοινή λογική». Οπως εξηγούν από την Χ. Τρικούπη η ενιαία Κ.Ο. του υπό σύσταση φορέα θα προκύψει μετά τις εκλογές. Κατά την μεταβατική – όπως την χαρακτηρίζει περίοδο – μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα συνυπάρχουν οι δύο ΚΟ ΔΗΣΥ και Ποταμιού υπό τον νέο επικεφαλής και με συντονισμό μεταξύ τους.
«Τώρα θα γίνει η εκλογή ηγεσίας και θα επακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο. Από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές θα προκύψει η νέα ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Μέχρι τότε στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό το νέο Επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων» λέει το ΠΑΣΟΚ.
Καμίνης: Περιφρόνησαν την διαδικασία
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι περιφρόνησαν την διαδικασία.
«Ο κ. Θεοδωράκης είπε πολλά και άδικα αλλά τίποτα για το επίμαχο ζήτημα, που είναι η συμφωνία που έκανε με την κυρία Γεννηματά να μη συγχωνεύσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσει συλλογικά η νέα ηγεσία και δεν επιτρέπεται αυτή την απόφαση να την προκαταλαμβάνει κανείς. Και οι δύο περιφρόνησαν τη διαδικασία. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Θεοδωράκης απάντηση δεν έδωσε, γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει».
Ανδρουλάκης: Ενιαία φωνή, όχι πολυκομματική Βαβέλ
«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Δήλωσε (9.84) ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, τόνισε: «Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».
Είπε ακόμη πως χθες φάνηκε ότι η κ. Γεννήματα με τον κ. Θεοδωράκη έκαναν μια συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν ‘‘μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας’’ και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μια κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε».
Μανιάτης: «Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας Πρόεδρος
«Η χθεσινή αποκάλυψη της πρωτοφανούς συμφωνίας της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη περί μη ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων του νέου προοδευτικού Κινήματος, κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και για την εξέλιξη του εγχειρήματός μας» δήλωσε ο Γ. Μανιάτης.
Διερωτήθηκε δε «όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο Κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε; Δεν είναι σαν να καθιστούν αναξιόπιστη στην κοινωνία την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου Κινήματος;»
Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, «το νέο υπό ίδρυση Κίνημα, όπως έχουμε όλοι συμφωνήσει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι άθροισμα μηχανισμών ή συνεταιρισμός φεουδαρχικών συμφερόντων, αλλά σύνθεση τάσεων και ιδεών, άθροισμα κοινωνικού ακτιβισμού, δύναμη πολιτών, πρόταση ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο στην πράξη».
Ετσι, προτείνει σε όλους τους συνυποψηφίους του, «στην επόμενη τηλεμαχία της 6ης Νοεμβρίου, να δεσμευτούμε όλοι ότι η πρώτη πράξη της νέας ηγεσίας θα είναι η ενοποίηση και η ενιαία έκφραση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ». Και ο Γ. Μανιάτης καταλήγει: «Η λύση για την ενότητα είναι μία: Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας Πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα».
Ραγκούσης: Να ακυρώσουν τη συμφωνία αλλιώς απειλείται η ενότητα
Για «μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσαν η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θοδωράκης όταν αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ότι, «ερήμην όλων μας, έχουν κρυφά συμφωνήσει την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμίου και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου» έκανε λόγο ο Γ. Ραγκούσης.
«Η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου» σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι όπως είπε και στο ντιμπέιτ «δεν μπορώ να θεωρήσω ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση. Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας».
Κατά τον Γ. Ραγκούσης είναι πλέον «επιτακτική υποχρέωση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν την διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας» και προειδοποίησε: «Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης».
ΔΗΜΑΡ: «Ενιαίο κόμμα με ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα»
Την αντίθεσή της στη συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη διατύπωσε και η ΔΗΜΑΡ. Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ανακοίνωσε ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα».
Σημείωσε δε ότι «η συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο. θα είναι το πρώτο μεγάλο «σινιάλο» ενότητας μετά την εκλογή επικεφαλής και θα δώσει μία νέα δυναμική στο εγχείρημα, που θα ολοκληρωθεί μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα».
Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με θεσμοθετημένες τάσεις. «Δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη, μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων» σημειώνει τέλος, η ΔΗΜΑΡ.
Πηγή: www.iefimerida.gr