Σύγκρουση με φόντο το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό UPD
Με ένταση φεύγει το 2017, καθώς η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς έφερε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, αλλά και κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε το Μαξίμου.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι η αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγινε με βάση την «πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς», όμως, η κίνησή της αυτή έφερε αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα.
Την ένταση έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία, σε ανακοίνωσή της, εγείρει ερωτήματα κάνοντας λόγο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως παρακάτω:
«Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;
Απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε, μέσω Twitter, αργά το βράδυ του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Σκληρή γλώσσα και από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο αρμόδιος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανέφερε σε δήλωσή του.
Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.
Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους.
«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού.
«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Αντίδραση ήρθε και από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, μέσω Twitter, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για κρυφές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου.Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης» συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.
Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, η Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο κρίνοντας ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα. Αντιθέτως, η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Δεν άργησε να έρθει η έντονη αντίδραση της Άγκυρας με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου» και ότι «για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση».
«Η Ελλάδα δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας», συμπλήρωσε η Άγκυρα, τονίζοντας ότι η απόφαση «θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα» και ότι «αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες των δύο χωρών.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης για παροχή ασύλου.
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.
Απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι «Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρει σχετικά το ΥΠΕΞ.
Πηγή: www.efsyn.gr