Ποια είναι τα 5 ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για τα Σκόπια. Επαφές Τσίπρα με Κοτζιά και Ιερώνυμο
Μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η οποία διήρκησε 1,5 ώρα ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Αρχιεπισκοπή όπου συναντάται αυτή την ώρα με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο
Τι έιπαν Τσίπρας - Ιερώνυμος
Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», είπε ο κ. Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν το βράδυ στην Αρχιεπισκοπή, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, στον απόηχο της συνάντησης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους πρέσβεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.
Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».
Πέντε ονόματα φέρεται να πρότεινε τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς.
Μετά την συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θεωρεί μη ρεαλιστική μία λύση η οποία δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ οι προτάσεις του βασίζονται στο «τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».
Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων, και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο.
Σύμφωνα με το «Βήμα» τα ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Νίμιτς είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια).
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».
Ο Κοτζιάς ενημερώνει τον Τσίπρα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα των Σκοπίων καθώς φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" και το ραντεβού με τον κ. Ζάεφ για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται να γίνει στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το Σκοπιανό και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς επέστρεψε από το Βανκούβερ και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ για να αποσαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης μετά από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, κατά πληροφορίες και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην πΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση»
Οι αντιδράσεις
Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΓΔΜ στις προτάσεις που παρουσίασε ο Νίμιτς, με τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, να δηλώνει ότι οι προτάσεις «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας» δήλωσε.
Ωστόσο, σήμερα τα Σκόπια «αδειάζουν» τον διαπραγματευτή τους και δείχνουν τάσεις συμβιβασμού.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Πηγή: www.madata.gr