Επίθεση Τσίπρα κατά ΓΣΕΕ- ΠΑΜΕ: Το δικαίωμα στην απεργία δεν καταργείται

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ και το "παλιό πολιτικό σύστημα", όσο και σε όσους εξ αριστερών προτιμούσαν την αριστερά να αποδράσει, όπως είπε, καθώς και στη ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχες στα εργασιακά και πέτυχε πολλά, παρόλο που παραδέχθηκε ότι σε κάθε αξιολόγηση γίνονται και συμβιβασμοί, ενώ αναρωτήθηκε πως θα ήταν η κατάσταση αν ήταν ακόμη "αυτοί εδώ στη διακυβέρνηση" δείχνοντας τη ΝΔ. Τόνισε πάντως ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν καταργείται και ότι τα επιδόματα παιδιού εξορθολογίζονται και το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει το απόγευμα, άλλαξε όμως τα σχέδια του λόγω της κηδείας του συνεργάτη του, Θοδωρή Μιχόπουλου, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του.

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, διότι ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την οποία βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. Σχολίασε ότι αυτή η προοπτική δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά γεννά αμηχανία στο παλιό πολιτικό σύστημα, καθώς τελειώνει ο διακαής πόθος της παρένθεσης, αλλά και γιατί όπως είπε οι εξελίξεις θα τους οδηγήσουν σε μία εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της θητείας, οπου τότε δε θα υπάρχει ίχνος από την επιχειρηματολογία τους, διότι θα έχει γίνει φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αυτή πετυχαίνει.

Άφησε όμως αιχμές και κατά όσων εξ αριστερών ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Σχολίασε ειδικότερα ότι η προοπτική αυτή γεννά αμηχανία και σε όσους είχαν πιστέψει ότι οι επιλογες που έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 θα αποτύγχαναν και που υποστήριζαν πως η αριστερά δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει εντός μίας Ένωσης κρατών που παραδέχθηκε πάντως δεν έχει και το θετικότερο προσημο σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, και ότι θα έπρεπε να αποδράσει και να αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον αντίπαλο, "περιμένοντας κάποια στιγμή τη Δευτέρα Παρουσία όπως κάνουν οι χιλιαστές".

Πήραμε μία δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015, να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας και να μην αποδράσουμε, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. "Ξέχασαν όμως ότι η Ιστορία διαρκεί πολύ και θα κριθούμε όχι βάσει της συγκυρίας, αλλά των επιλογών που είχαμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος που χρειάζεται χρόνο για να παραχθεί και για να γίνει ορατό. Σήμερα όμως αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ορατό. Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα", συνέχισε.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει ανοιχτό μονίμως το κουτί της Πανδώρας από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή αντιδρούσαν "στο μεγάλο στοιχημα που αναλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2015". Νομίζω, είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιστορικά που ζήτησε εκλογές λίγους μήνες μετά την κάλπη, στις αρχές του 2016. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προέβλεπε πως δε θα έκλεινε η αξιολόγηση και ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης. Τον κατηγόρησε επίσης πως όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολογηση, "μας είπε έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο" και αμφισβήτησε τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που ακολούθησε, ενώ όταν ξεκινούσε η τρίτη αξιολόγηση διαβεβαίωνε πως θα καθυστερούσε τόσο πολύ που δε θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. "Κάποια στελέχη της ΝΔ ή που κινουνται στο περιβάλλον της ΝΔ ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση και δε θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση", συνέχισε ο κ.Τσίπρας. "Οταν φάνηκε ότι θα κλέισει η τρίτη αξιολόγηση και τα επιτόκια κινούνται σε ιστορικά χαμηλά άλλαξε το τροπάρι, όχι όμως ο χαβάς, τώρα λένε ότι θα είμαστε σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι το 2060", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ειρωνικά τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές προβλέψεις της ΝΔ. "Δεν ξέρω κ.Μητσοτάκη αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο αστρολόγο, χειρομάντη ή μέντιουμ, αλλά ξέρω ότι σας λένε αυτά που θέλετε να ακουσετε. Σας συμβουλεύω να δείτε την πραγματικότητα", σχολίασε. Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αποδεχθεί ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχοντας στο τιμόνι όχι τα κόμματα που την οδήγησαν στα βράχια, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ.

"Eπί τρία συναπτά έτη, η χώρα μας υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους: Με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, με μείωση της ανεργίας κατά 7%, με ρεκόρ 10τίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα 2006, κάτω και από το όριο του 4%", ανέφερε σχετικά.

"Στόχος μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο Eurogroup να προχωρήσει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, που είναι κρίσιμο για να δωθεί περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε οτι κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς. "Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε ώστε να φύγουμε το καλοκαίρι του 2018 από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο",  σημείωσε. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει θετικό ισοζύγιο και στις τρεις αξιολογήσεις, παρότι υπήρξαν και συμβιβασμοί. Μονο στο εξάμηνο ανάμεσα στη 2η και 3η αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει φέρει εμβληματικά νομοσχέδια για τα εργασιακά, την παιδεία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε ο κ.Τσίπρας, θέλοντας να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει πολιτική πέραν των μνημονιακών περιορισμών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Δασολόγιο, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολιτική επιλογή να μην προχωρήσει όλα τα προηγουμενα χρόνια και "να ζουμε στην εποχή των χρυσόβουλων".

"Εσείς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αυτοαναγορεύστε σε μεταρρυθμιστές, αλλά αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που έχετε προκαλέσει, διότι όταν ακουγεται η λέξη μεταρρύθμιση ο νους πηγαίνει μόνο σε κόψιμο συντάξων και μισθών και σε λιτότητα, ενώ η χώρα χρειάζεται θετικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές κάνουμε πρώτη φορά προσπάθεια να προχωρήσουμε", δήλωσε ο κ.Τσίπρας και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τέτοιου είδους δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως το να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία για να λύνονται με φωτογραφικές διατάξεις.

Ο κ.Τσιπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των επιδομάτων, που έγινε όπως είπε αντικέιμενο διαστρέβλωσης. "Εγκρίναμε 260 εκ περισσότερα για το παιδί και ο υπολογισμός των επιδομάτων φτάνει στα 910 εκ ευρώ και αυτή η αύξηση συμβαδίζει με μάι προσπάθεια εξορθολογισμού των επιδομάτων", σημείωσε. Έκανε λόγο για εξορθολογισμένο και δίκαιο σύστημα, το οποίο αυξάνει το επίδομα για πρώτο και δεύτερο παιδί και αλλάζουν τα επιδόματα από τρίτο παιδί και πάνω, ανάλογα και με το εισόδημα. Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του τρίτου παιδιού πολλαπλά, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι ευνοούνται οι οικογένειες με δύο παιδιά που είναι και η πλειοψηφία. "Εξορθολογίζεται ένα σύστημα πυο ήταν σκοπίμως στρεβλό και δεν εξυπηρετούσε το στόχο της μάχης κατά της υπογεννητικότητας. Εάν θέλουμε να χτυπήσουμε την υπογεννητικότητα πρέπει να επιδοτείται και το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Αλλα ήταν στόχος εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων" είπε και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: "Τι είναι λαϊκισμός κ.Μητσοτάκη; Δεν είναι λαϊκισμός να δίνετε επιδόματα με ψηφοθηρική λογική;"

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ορισμένοι έχουν απώλειες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση μέσα στο έτος θα προχωρήσει σε κινήσεις ώστε οι απώλειες αυτές να αντισταθμιστούν μέσα στο 2018 και η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει πιο ομαλά.

Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, κάνοντας ένα σύντομο χρονικό της διαπραγμάτευσης κατά τη 2η αξιολόγηση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά. Υπενθύμισε ότι στο τραπέζι υπήρχαν συλλογικές συμβασεις, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και θέσπιση ανταπεργίας (λοκ άουτ) από πλευρά εργοδοτών) και το συνδικαλιστικό νομο με απαίτηση ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστών. "Τι πετύχαμε στη διαπραγμάτευση, ενώ δεν είδαμε καμία υποστήριξη στις προσπάθειες μας από τη ΓΣΕΕ που το καλοκαίρι του 2015 ήξερε να μιλάει υπέρ του ναι αλλά όταν δίναμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στόμα είχε και μιλιά δεν είχε; Αποτρέψαμε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τις παράλογες απαιτήσεις για ανταπεργία και απελευθέρωση απολύσεων και έμεινε η αλλαγή στην απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν ειναι ευρύτερης τοπικής εμβέλειας, στη γενική συνέλευση για να λάβει απόφαση για απεργία θα πρέπει να παρίσταται το 50% συν 1 των οκονομικά τακτοποιημένων μελών. Δε λέει ότι πρέπει οι μισοί να ψηφίσουν την απεργία, αλλά ότ θα πρέπει να παρίσταται για να υπάρχει απαρτία. Δεν αφορά σωματεία εργαζομενων σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, σε σωματεία ευρύτερης έκτασης όπως τα σωματεία Ατικής. Δεν αλλάζει λοιπόν τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία που λαμβάνεται πάντα με σχετική πλειοψηφία", δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας και στο ΚΚΕ κατήγγειλε ως "απολύτως ψευδές και ανήθικο την καμπάνια που διεξάγετα ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και το ασύστολο ψέμα ότι η κυβέρνηση αυτή δήθεν ικανοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ." Πρόσθεσε μάλιστα "δεν έχετε παρά να ρωτήσετε το Μητσοτάκη και τη ΝΔ, γνήσιους εκφραστες των απόψεων του ΣΕΒ, τι προτείνουν για τα εργασιακά: ζητούν πλειοψηφία 50% συν ένα για να λαμβάνονται αποφάσεις για απεργία και όχι μόνο στα πρωτοβάθμια" και ξεκαθάρισε: "Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, δεν καταργείται".

Επικαλέστηκε στοιχεία για να τονσει ότι το ΣΕΠΕ από σφραγίδα έγινε ουσιαστικό σώμα ελέγχου των παραβάσεων από πλευράς εργοδοσίας και ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ μειώθηκε το ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τη διαρκή διάθεση όχι να αποδράσει αλλα΄να δώσει μάχη για τον κόσμο της εργασίας. "Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει στα εργασιακά αν είχαν μείνει αυτοί εδώ στις θέσεις διακυβέρνησης όταν ακόμη και τώρα υποστηρίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ", είπε δείχνοντας προς τα έδρανα της ΝΔ και όταν ρωτήθηκε ποιους εννοεί, είπε "Είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα".

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε άλλωστε βέβαιος πως όταν πάρει το λόγο ο κ.Μητσοτάκης θα αποδείξει για άλλη μία φορά τις ιδεολογικές διαφορές της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους συναδέλφους από την πλευρά των εδράνων που ο ομιλών βλέπει εξ αριστερών, δηλαδή το ΚΚΕ. "Την επόμενη φορά που στελέχη σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας δε χρειάζονται κάμερες. Διάλογος χρειάζεται και επαγρύπνηση εάν πραγματική σας έννοια είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης" είπε και κάλεσε να αντιληφθουμε όλοι σε ποιο περιβάλλον ζουμε, με ποιους συσχετισμούς.

"Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική γαι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αυτό κάνει τόσο νευρικούς ορισμένους σε αυτή την αίθουσα", επανέλαβε και πρόσθεσε: "Πιστεύω βαθια ότι το 2018 θα είναι μία χρονιά ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή και θα το καταφέρουμε σε πείσμα όσων βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών και εξ αριστερών".

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται απόψε, με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα της απεργίας και των πλειστηριασμών που αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Την ώρα της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου των 1.500 σελίδων και 400 άρθρων, τα συνδικάτα έχουν δώσει "ραντεβού" έξω από την Βουλή.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!