Νταβός: Ο Αλέξης Τσίπρας σε πάνελ τα βάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι Paolo Gentiloni, Yemi Osinbajo, William Lacy Swing, Roula Khalaf.
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή», ζήτησε επίσης ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε:
«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό. Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Και με έναν επιθετικό γείτονα, μερικές ορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Ποια ήταν η προσέγγισή μου; Ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να παραδεχθούμε ότι οι δυτικές χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν, στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό κ.α. Τώρα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον. Να αποφασίσουμε ότι η ΕΕ δεν είναι a la carte, μόνον προνόμια, αλλά και κανόνες.
Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Σόιμπλε μάς έλεγε ότι "οι κανόνες είναι κανόνες", pacta sunt servanda. Πρέπει να καταλάβει ο καλός μου φίλος, Βίκτορ Όρμπαν, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Χρειαζόμαστε ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, που πρέπει να εφαρμόζεται.
Η συμφωνία με την Τουρκία είναι δύσκολη, πρέπει να εξετάζουμε κάθε μία χωριστά τις αιτήσεις ασύλου. Και την ίδια ώρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Για κάποιους, είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί, αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή την Ολλανδία, γιατί οι γείτονές τους είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όχι η Τουρκία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς. Ωστόσο, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μεν δύσκολη αλλά σημαντική, γατί περιόρισε τις ροές στο Αιγαίο. Πρέπει να χτυπούμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά να μεριμνήσουμε και για νόμιμες ροές, όχι να τις περιορίσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης αν οι παριστάμενοι θα ξαναβρεθούν μετά από πέντε χρόνια στο ίδιο πάνελ να συζητούν για το ίδιο πρόβλημα ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:
«Φοβάμαι πως ναι. Θα εξαρτηθεί απ’ το αν θα λάβουμε αποφάσεις, αν ο δυτικός κόσμος κινητοποιηθεί για να βρει λύσεις. Όσο θα υπάρχουν ανισότητες, όσο θα ζουν υπό συνθήκες φτώχειας εκατομμύρια άνθρωποι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει κι εμείς θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να βρεθούν λύσεις».
Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν -όπως και οι άλλοι ηγέτες των λεγόμενων χωρών του Βίζενγκραντ- βρίσκεται στα μαχαίρια με τις Βρυξέλλες διαφωνώντας με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς απορρίπτει την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων.
Ο Όρμπαν έχει πει ότι στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων δεν θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να του υπαγορεύσουν ποιους θα πρέπει να δεχθεί στη χώρα του και ότι μόνο η Ουγγαρία θα αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος όχι να διαμείνει στο έδαφός της. Ενώ έχει υποστηρίξει ότι με την «εισβολή» των μεταναστών στην Ευρώπη καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι και απειλούνται οι χριστιανικές αξίες της Γηραιάς Ηπείρου.
Φωτογραφίες: ΑΡ
Πηγή: www.iefimerida.gr