Δολοφονία Στεφανάκου: O 'κύκλος του αίματος' στην ελληνική Μαφία
Έκτοτε και μετά από αρκετά χρόνια και αλλαγές τριών γενεών απέκτησε την μορφή της «Greek Mafia» μίας άριστα δομημένης μαφίας που δημιούργησε τον δικό της συμπαγή τρόπο ζωής, δράσης και τα δικά της χαρακτηριστικά.
Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουν λοιπόν τέτοιες οργανωμένες «φαμίλιες» είναι αν όχι η απορρόφηση αντίπαλων πόλων τότε η εξόντωσή τους ώστε να μείνουν οι πιο δυνατοί. Αυτό οδήγησε σε έναν ατελείωτο πόλεμο και «κύκλο αίματος», ακριβώς για το ποιος θα είναι εκείνος που θα κάνει πράγματι κουμάντο στη νύχτα.
Από τον Κοσμόπουλο ως τον Κοτρίδη και από τον Σούφλα ως τον Καλαποθαράκο, τους Γρηγοράκους και πλέον τον Στεφανάκο, όλοι οι «νονοί» έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό…
Μετά τη θητεία της πρώτης γενιάς, Κυριάκου Γιαννέα, Γιάννη Σαλονικιού, Βασίλη Σινόπουλου και Κώστα Σιαφάκα, που έδρασαν μεμονωμένα κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι συμμορίες που παρείχαν «προστασία» άρχισαν να δρουν οργανωμένα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Πρώτος διδάξας υπήρξε ο Αλέκος Κοσμόπουλος με την συμμορία του, που εισήγαγαν το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. Όμως εκείνοι που «μαθήτευσαν» δίπλα στον Κοσμόπουλο αποφάσισαν να ανεξαρτοποιηθούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους συμμορίες, ξεσπώντας έτσι ο πρώτος πόλεμος στην Μαφία. Πρώτοι έπεσαν νεκροί ο τραπεζικός υπάλληλος Γιώργος Κάσσας και ο μποξέρ Θεοχάρης Ντουρζιώτης.
Τον Σεπτέμβριο του 1990 η Πετρούπολη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Μέσα σε ένα άγριο πιστολίδι έπεσε νεκρός ο Τζίμης Μανιαβός, ο οποίος επέστρεφε σπίτι του από το νυχτερινό κέντρο «Αμπάρες».
Ακολούθησε το ίδιο τέλος για τον συνεργό του Θεόδωρο Καλλίμωρο ή Ολλανδό στη Σαρωνίδα, αφού είχε προηγηθεί η απόπειρα σε βάρος του έξω από το νυχτερινό κέντρο «Λίντο».
Έναν χρόνο μετά, ο Γρηγόρης Σιώμης, μέλος μίας άλλης συμμορίας δέχτηκε 12 σφαίρες, για να ακολουθήσουν τα αντίποινα στον εκτελεστή του Κώστα Δεληκάρη, στην Πεντέλη.
Την ίδια χρονική περίοδο 1989-1992 πέρα από την συμμορία του Αλέκου Κοσμόπουλου στο κέντρο της Αθήνας και αργότερα του Βασίλη Δαναλάτου στην παραλιακή δρούσε και η συμμορία των αδελφών Γεράσιμου και Κωνσταντίνου Ναστούλη στα δυτικά προάστια. Ο Γεράσιμος Ναστούλης δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1994, έξω από το νυχτερινό κέντρο «Κόλετζ», από τον Κωνσταντίνο Βλαστό. Στην ίδια ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε και ο Δημήτρης Σίνος, ενώ τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν.
Σε άδεια που πήραν από τις φυλακές τρία χρόνια αργότερα, οι Βλαστοί «ξέχασαν» να επιστρέψουν στις φυλακές. Δύο μήνες μετά διασταυρώθηκαν τυχαία οι δρόμοι τους με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Στην μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκε ο Κώστας Βλαστός, τραυματίστηκαν βαριά δύο αστυνομικοί, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός κατάφερε να διαφύγει. Αργότερα, άγνωστοι εκτέλεσαν και τον μικρότερο γιο της οικογένειας Βλαστού, Μάρκο.
Την δεύτερη γενιά την περίοδο 1993-1997 αποτελούσαν ο Γεώργιος Φραγκογιάννης και ο Θέμης Καλαποθαράκος στην παραλιακή λεωφόρο, ο Θεόδωρος Κράλλης και ο Ζαχαρίας Βιβιλάκης στο κέντρο της Αθήνας, ο Κώστας Βοϊδονικόλας και άλλοι «Μανιάτες» στην περιοχή Καλλιθέας, η ομάδα Γιαννόπουλου στην Ηλιούπολη και ο Αϊδινιώτης στου Ζωγράφου. Για να «στεφθεί» ηγέτης ο Καλαποθαράκος φέρεται να έχει σκοτώσει το πρωτοπαλίκαρο του Κοσμόπουλου, Θεόδωρο Καλλιμώρο.
Ο Καλαποθαράκος με τον Φραγκογιάννη χρησιμοποιούσαν τότε ευρέως τον πληρωμένο εκτελεστή Βασίλη Σούφλα, τον οποίο ο Καλαποθαράκος εκτιμούσε για τις ικανότητές του και τον φιλοξενούσε είτε στο σπίτι του είτε πλήρωνε την διαμονή του με ψευδώνυμο σε γνωστό ξενοδοχείο της Γλυφάδας.
Ο ίδιος από ένα σημείο και μετά δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να δεχτεί «συμβόλαιο» από αντίπαλο του Καλαποθαράκου για τον ίδιο τον ευεργέτη του. Στο τέλος και καθώς ο εκτελεστής είχε εθιστεί στις δολοφονίες σε βαθμό ικανοποίησης και είχε γίνει ασταθής και επικίνδυνος ακόμα για τους συνεργούς του, τα μέλη του συνδικάτου εκτελεστών που ο ίδιος είχε στελεχώσει, τον σκότωσαν και τον τσιμέντωσαν…
Ο λιθογράφος Βασίλης Γρηγοράκος με τα τέσσερα παιδιά του, δύο αγόρια και δύο κορίτσια επέστρεψε το 1990 από την Αμερική στην Ελλάδα. Από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Αμερική ο Βασίλης Γρηγοράκος κατασκεύασε στον Άγιο Δημήτριο ιδιόκτητο Εμπορικό Κέντρο με 20 καταστήματα τα οποία νοίκιαζε. Την εικόνα για τις - φαινομενικά νόμιμες - δραστηριότητες του Βασίλη Γρηγοράκου στην Αμερική ανέτρεψε με την κατάθεσή του ο φερόμενος ως πρώην συνεργός του, Πίτερ Σέντομ.
Τον κατηγόρησε ότι ήταν αρχηγός οικογενειακής συμμορίας που εισήγαγε συστηματικά και διακινούσε κοκαΐνη στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Γρηγοράκος χρηματοδοτούσε τις εισαγωγές, ενώ ο Σέντομ, σύμφωνα με την κατάθεσή του, ήταν το βαποράκι που μετέφερε τα ναρκωτικά κρυμμένα σε κουτιά πούδρας. Ο Βασίλης Γρηγοράκος δεν πρόλαβε να απολογηθεί για τις κατηγορίες του Σέντομ. Στη βεντέτα των συμμοριών, δολοφονήθηκε ο ίδιος και τα δυο παιδιά του.
Ακολούθησε η σειρά της «τρίτης γενιάς» της μαφίας της περιόδου 1997-2000. Πλέον οι «δουλειές» έχουν ανοίξει πέρα της «προστασίας» και στο λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά
Το καλοκαίρι του «μιλένιουμ» σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στο χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ήταν η χρονική κορύφωση σειράς ανακατατάξεων, που, ουσιαστικά, σήμαναν την «αλλαγή φρουράς» στον κόσμο της νύχτας.
Προς ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του «δεύτερου αίματος», το τέλος των Γρηγοράκων ακολούθησε ο Θέμος Καλαποθαράκος που πλέον είχε αποσυρθεί και έπεσε νεκρός στον Μαραθώνα από σφαίρες εκτελεστή, σε μια ενέδρα, με πολλά κοινά στοιχεία με αυτή του Βασίλη Γρηγοράκου.
Ακολούθησε η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Νίκου Κοτρίδη στο Λουτράκι, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει σοβαρά τραυματίας. Ακολούθησαν οι συλλήψεις των Γιώργου Αναγνωστόπουλου και Γιασέρ Χαμάντα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως οι δράστες της επίθεσης κατά του Κοτρίδη και οι συλλήψεις των Γιώργου Τσακογιάννη και Νίκου Κοτρίδη έπειτα από εντάλματα του Ανακριή για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες Νίκου Γρηγοράκου και Αντρέα Ντούνη αντίστοιχα.
Το 2000 ήταν η χρονιά που ο Βασίλης Στεφανάκος πήρε το «δαχτυλίδι» στο χώρο των «νονών» της νύχτας. Οι ανακατατάξεις έγιναν, όταν ως αρχηγός της ομάδας εκβιαστών, που δραστηριοποιούνταν στις περιοχές Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Πειραιά ανέλαβε ο Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος φέρεται να «κληρονόμησε» την αρχηγία μετά τη δολοφονία του Θεμιστοκλή Παπαμάλη, στις αρχές του 2000. Στην ομάδα αυτή, αρχηγικές θέσεις φέρεται να κατέχουν οι Αριστείδης Λακιώτης και Γιάννης Σκαφτούρος.
Σύντομα και έπειτα από μια σειρά δολοφονιών μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου 2000, η ομάδα Στεφανάκου κατέκτησε ηγετική θέση στο χώρο της νύχτας, συνεργαζόμενη με άλλες ομάδες εκβιαστών. Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απασχολήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες τις αρχές για πάρα πολλές εγκληματικές ενέργειες, που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε σχετική δικογραφία και στη δολοφονία του Θεμιστοκλή Καλαποθαράκου, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στις 25 Ιουλίου του 2000 στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ νονών της νύχτας.
Από τα στοιχεία που είχαν προκύψει τότε, η δολοφονία εκτιμήθηκε ότι είχε γίνει για λόγους αντεκδίκησης, μετά τη δολοφονία του Θεμιστοκλή Παπαμάλη, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε συνομιλία μεταξύ του Βασίλη Στεφανάκου και του Αριστείδη Λακιώτη, οι οποίοι φέρονται να λένε επί λέξει: «Τώρα να δεις σε ένα μήνα πού θα πάει ο Καλαποθαράκος».
Ο Λακιώτης δολοφονείται τον Νοέμβριου του 2005 και τον «κύκλο του αίματος» αυτής της περιόδου, συμπληρώνουν η εκτέλεση του Αλβανού Σιμεόνε τον Μάρτιο του 2006, η διπλή εκτέλεση των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου και η δολοφονία του Γαβάκη στο Μοσχάτο.
O Βασίλης Στεφανάκος ήταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχαν εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.
Έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς και λιμενικούς.
Είχε έρθει κοντά μάλιστα στην φυλακή πριν αποφυλακιστεί τον Αύγουστο του 2016, ακόμα και με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» που τους θεωρούσε φίλους του. Οι Αρχές θεωρούσαν ότι είχε έρθει κοντά και με τον Χριστόδουλο Ξηρό και ίσως είχε βοηθήσει στο σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος» που περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών, κάτι που απέτυχε πριν καν γίνει.
Ακόμη, ήταν ο αντίπαλος πόλος στον αιματηρό «εμφύλιο» των μαφιόζων. Τα χτυπήματα, που περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή των δύο αντιπάλων, διαδέχονταν το ένα το άλλο…
Οι Αρχές «έβλεπαν» αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πιθανή «βοήθεια» και στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο το 2013 από τις «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις» αλλά και στην εκτέλεση του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη τον Φεβρουάριο του 2015 στην Στυλίδα, την οποία ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη».
Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε φιλία και στενούς δεσμούς με τον Παναγιώτη Βλαστό. Ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί μάλιστα για συμμετοχή και στην υπόθεση απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου, χωρίς ωστόσο αυτό να αποδειχθεί.
Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για ηθική αυτουργία στην απόδραση Ριτζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Πέρυσι τον Αύγουστο αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό.
Λίγο πριν από την αποφυλάκισή του, δημοσίευμα τον εμφάνιζε ως δράστη επίθεσης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή, ωστόσο και οι δύο το είχαν διαψεύσει.
Στις 7 το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου 2018, δύο πληρωμένοι εκτελεστές, ίσως με το ποιο μεγάλο «συμβόλαιο» που έχει ποτέ εκδοθεί περίμεναν να μπει ο Βασίλης Στεφανάκος στο αυτοκίνητό του, βγαίνοντας από το σπίτι του, στη συμβολή της Λ. Αθηνών 304 με την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, στο Χαϊδάρι.
Ξαφνικά, σταμάτησε δίπλα του μία λευκή μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα που φορούσαν κράνη. Τότε ο εκτελεστής άνοιξε με το ένα χέρι την πόρτα του συνοδηγού πριν βάλει το θύμα το κλειδί στη μίζα και άδειασε πάνω του έναν γεμιστήρα καλάσνικοφ, με τουλάχιστον 30 σφαίρες, στοχεύοντας με επιμονή στο σώμα και κυρίως στο κεφάλι! Οι εντολείς ήθελαν αποτέλεσμα και μάλιστα άμεσο και ηχηρό…
Ο ηγέτης της «Greek Mafia», ή αλλιώς της «τριανδρίας», όπως έχει χαρακτηριστεί από τις Αρχές, κατά καιρούς πίστευε ίσως, πως κανείς δεν θα τολμούσε να τον πλησιάσει εκεί, πόσο μάλλον να τον εκτελέσει. Ίσως γι αυτό οι «εντολείς» αυτής της δολοφονίας επέλεξαν αυτό το σημείο για να καταστήσουν το μήνυμα τους όχι απλά ηχηρό αλλά …εκκωφαντικό.
Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν ξανά στην λευκή μοτοσικλέτα με τον εκτελεστή να συνεχίζει να κρατάει στα χέρια του καλάσνικοφ, ανέπτυξαν ταχύτητα και κατάφεραν να εξαφανιστούν, ενώ στην περιοχή επικράτησε πανδαιμόνιο με τα περιπολικά που συνεχώς έσπευδαν αλλά και τους περαστικούς που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι όσα συνέβησαν.
Η αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου είχε προκαλέσει ανησυχία στην Ασφάλεια αφού η χρονική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Είχε προηγηθεί καιρό πριν η αποφυλάκιση ενός αντίπαλου πόλου που έκανε κουμάντο σε γειτονική περιοχή και ήταν αιώνιος εχθρός της «τριανδρίας», ενώ πολλοί είναι και οι νέοι «μνηστήρες» που διεκδικούν την μερίδα του λέοντος στον κόσμο της νύχτας.
Βεβαίως το συγκεκριμένο άτομο είχε περισσότερα να χωρίσει με τον Παναγιώτη Βλαστό, ενώ υπήρχε και η κόντρα με έναν επίσης αντίπαλο πόλο από όμορες γειτονιές, γνωστό και ως «καράφλα», ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί και αποδυναμωθεί πολύ.
Υπάρχει όμως μία επίσης έντονη χρονική συγκυρία με τον τελευταίο και αυτή είναι η εκτέλεση του «μποντιμπιλντερά» Γρίβα, που ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του τελευταίου.
Το πιο πρόσφατο «συμβόλαιο θανάτου» λοιπόν που τραβάει τα βλέμματα, εκτελέστηκε λοιπόν στις 3 Μαΐου 2017, με θύμα τον πρώην πρωταθλητή του body building που από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μπήκε στα... κόλπα.
Λίγα δευτερόλεπτα αφότου είχε αφήσει τον 10χρονο γιο του στο δημοτικό σχολείο των Γλυκών Νερών, ένας άγνωστος άνδρας που φορούσε κουκούλα και γάντια τον πυροβόλησε 9 φορές με πιστόλι των 9mm και αμέσως μετά με τους συνεργούς του έκαψαν το όχημα διαφυγής, για να μην αφήσουν αποτυπώματα και DNA.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και εσωτερική προέλευση της εντολής για να αλλάξει η ηγεσία…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουν μια σαφή εικόνα οι Αρχές για την δολοφονία Στεφανάκου και θα πρέπει να γίνουν άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων και παρακολουθήσεις σε μεγάλη διασπορά για να μπορέσουν ίσως να αντλήσουν ένα στοιχείο που θα τους δείξει τον δρόμο του ηθικού αυτουργού.
Στην Ασφάλεια υπήρχαν καιρό τώρα έντονοι φόβοι ότι μετά από μία μικρή παύση εχθροπραξιών θα ξεσπούσε αργά ή γρήγορα ένας νέος γύρος αίματος. Τώρα οι φόβοι είναι πιο δυνατοί από ποτέ για την κήρυξη ενός νέου πολέμου ανάμεσα στους αντίπαλους πόλους της εγχώριας Μαφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται… έως την αλλαγή και την στέψη της νέας ηγεσίας στον θορυβώδη και αιματηρό «κόσμο της νύχτας»
Πηγή: news247.gr