«Αντίο» στον Ιανουάριο με «σούπερ μπλε ματωμένη» Σελήνη

Ιδιαίτερη για τρεις λόγους είναι η πανσέληνος η οποία θα φωτίσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης, κυρίως για τους κατοίκους της κεντρικής και ανατολικής Ασίας, της Ινδονησίας, της Αυστραλίας και της βορειοδυτικής Αμερικής.

Τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, η προσέγγιση του δορυφόρου μας στο περίγειό του (στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη) και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι η τρίτη σε μία σειρά από «υπερ-πανσελήνους» ή «supermoons», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε, θέλοντας να περιγράψει την ιδιαίτερη λάμψη του φεγγαριού όταν βρίσκεται κοντά στο περίγειό του και απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη NASA, πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα, γνωστή και ως «μπλε φεγγάρι», ενώ ταυτόχρονα η Σελήνη θα περάσει και από τη σκιά Γης (ολική έκλειψη), λαμβάνοντας μία κοκκινωπή απόχρωση (ματωμένη Σελήνη).

Η έκλειψη της Τετάρτης θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία, την Αυστραλία και τη βορειοδυτική Αμερική, όπου θα έχει πέσει το σκοτάδι κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Όμως, στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Παλιότερο στιγμιότυπο από το Παρίσι.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!